1,6 δις. ευρώ στην Ουκρανία από τα «παγωμένα» Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία!

0
Dodekanisos

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι διέθεσε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για να στηρίξει την Ουκρανία, την πρώτη δόση χρημάτων που προέρχεται από τα κέρδη σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Τον Μάιο, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία να χρησιμοποιήσουν τους τόκους που κέρδισαν περίπου 210 δισεκατομμύρια ευρώ (225 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και προσπάθειες ανοικοδόμησης στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Τα χρήματα, τα περισσότερα από τα οποία κρατούνται στο Βέλγιο, «παγώθηκαν» ως μέρος των πακέτων κυρώσεων ως αντίποινα κατά  της Μόσχας. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι τόκοι σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να παρέχουν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Σήμερα μεταφέρουμε 1,5 δισ. ευρώ σε έσοδα από παγωμένα Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την άμυνα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καλύτερη χρήση για τα χρήματα του Κρεμλίνου από το να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζεις», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ δήλωσαν ότι το 90% των χρημάτων θα διατεθούν σε ένα ειδικό ταμείο γνωστό ως European Peace Facility που πολλές χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν ήδη για να λάβουν αποζημίωση για όπλα και πυρομαχικά που στέλνουν στην Ουκρανία.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments