Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Yπερτροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο μας!

Yπερτροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο μας!

0
Dodekanisos

H διαιτολόγος-διατροφολόγος Σουλούνη Μαρία,προτείνει υπερτροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο μας:

Μαύρη σοκολάτα

Αν θες να τονωθείς προτίμησε την.
Σε αντίθεση με την διαδεδομένη σοκολάτα γάλακτος, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα εύγευστο μείγμα ζάχαρης και λιπαρών, η μαύρη σοκολάτα – σε λογικές ποσότητες- μπορεί να έχει αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική δράση ενώ παράλληλα μπορεί να τονώσει τον οργανισμό. Οι σπόροι κακάο, βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας, είναι πλούσιοι σε φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις βλάβες στα κύτταρα και στα όργανά μας . Επίσης οι φλαβανόλες που εμπεριέχονται στην μαύρη σοκολάτα βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές. Προστατευτική η δράση της ως προς την συσσώρευσης της χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. Ακόμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση.

Γκοτζι μπέρι

Μικρό αλλά θαυματουργό!
Ο μικρός αυτός κόκκινος καρπός, παρέχει υψηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών που δρουν για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση της φλεγμονής. Περιέχει επίσης πάνω από 20 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, σίδηρο και ριβοφλαβίνη. Προσφέρει περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα καρότα και περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και 300φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Εκτός των παραπάνω, λίγα γκότζι είναι ικανά να εξισορροπούν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος οπότε είναι καλή επιλογή ιδικά από άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
Μελιτζάνα για καλό εγκέφαλο.

Οι μελιτζάνες αποτελούν τρόφιμα ενίσχυσης της εγκεφαλικής λειτουργίας που οφείλεται στην ένωση nasunin, η οποία προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου σας από την οξείδωση. Το χλωρογενικό οξύ που έχουν οι μελιτζάνες έχει αντικαρκινική, αντι-ιική δράση και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης. Όταν είναι εμποτισμένες ή τηγανισμένες σε λάδι (οι μελιτζάνες δρουν σαν σφουγγάρια) ή φορτώνονται με τυρί, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ρόδι αντικαρκινικό – λιποδιαλυτικό

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιού κάνει καλό στην καρδιά καθώς συμβάλλει στην πρόληψη ζημιών του κυκλοφορικού, μειώνοντας τη συσσώρευση των επιβλαβών λιπών στις αρτηρίες. Φρέσκα ή σε χυμό, τα ρόδια είναι το ίδιο ευεργετικά για τον οργανισμό εφόσον περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, καροτένιων και βιταμίνης C. Οι τρεις τελευταίες είναι πολύ σημαντικές, αφού σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του ροδιού παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για πλήθος ασθενειών (καρκίνος, καρδιοπάθειες, γήρανση του δέρματος κτλ.). Ο χυμός του συνιστάται επίσης, να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ή έπειτα από έντονη άσκηση, αφού φαίνεται να αυξάνει την αιματική παραγωγή και να μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση.

Κολοκύθα καλύτερη από το καρότο.

Η πορτοκαλί σάρκα της είναι ένα δώρο φορτωμένο με βήτα-καροτίνη (300% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ένα φλιτζάνι), η οποία είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, που είναι ζωτικής σημασίας βιταμίνη για υγιές δέρμα, μάτια και οστά. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C που βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθά τη γενική υγεία του εντέρου.

Ελιά για να μείωση της όρεξης και προστασία της καρδιάς.

Η ελιά εκτός του ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θαυμάσια πηγή των πολύτιμων μονοακόρεστων λιπαρών, παρέχει φυτικές ίνες και είναι σημαντική πηγή της βιταμίνης Ε. (Επιβραδύνοντας τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών).

Τα μονοακόρεστα λιπαρά σε συνδυασμό με τις τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) διαθέτουν σπουδαίες αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως και οι φαινολικές ενώσεις , προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο.

Η ελιές στην πραγματικότητα δεν παρέχουν πολλές θερμίδες. Οι 10 μικρές ελιές ή 6 μεγάλες παρέχουν περίπου 45-50 θερμίδες. Βοηθούν στην βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας και στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταβολισμού των απλών υδατανθράκων (γλυκόζη).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι 10 ελιές πριν από το γεύμα μπορούν να μειώσουν την όρεξη κατά 20%, λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών που περιέχουν. Παράλληλα επιβραδύνουν την πέψη και στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Βοηθούν επίσης το σώμα στην παραγωγή της αδιπονεκτίνης, μίας ορμόνης που συμβάλει στην αύξηση της οξείδωσης (καύσης) του λίπους.

Σουλούνη Μαρία,οδός Θεμιστοκλή Ιαλυσός-Ρόδος.Τηλ 22410 71100 κιν 6948535340

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments