Αρχική Επικαιρότητα Υγειονομική αρχή κατηγορείται για παραμέληση ιατρικής προστασίας

Υγειονομική αρχή κατηγορείται για παραμέληση ιατρικής προστασίας

0
© Akesin | Dreamstime.com
Dodekanisos

Περιφερειακή υγειονομική αρχή στη Βαλένθια της Ισπανίας κατηγορείται ότι δεν προστάτευσε επαρκώς τους ιατρούς της από τον κίνδυνο μόλυνσης κατά το πρώτο και πιο θανατηφόρο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού!

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020, η υγειονομική αρχή της Βαλένθια παρείχε στους γιατρούς που περιέθαλπαν ασθενείς που νοσούσαν με κορονοϊό στο Αλικάντε μόνο μία μάσκα προσώπου την εβδομάδα. Ενώ τους ανάγκαζε να επαναχρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό μιας χρήσης μέχρι τις αρχές Ιουνίου, δήλωσε ο δικαστής Ricardo Barrio.

Το Ισπανικό δικαστήριο διέταξε την περιφερειακή υγειονομική αρχή να αποζημιώσει τον καθένα από τους 153 πληγέντες ιατρούς. Η αποζημίωση που θα κληθεί να καταβάλει η αρχή θα αρχίζει από 5.000 ευρώ έως και 49.180 ευρώ στον καθένα. Επιπροσθέτως όσοι προσβλήθηκαν από τον ιό θα λάβουν μεγαλύτερα ποσά.

Σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο αποφάνθηκε ότι η αποτυχία της αρχής να παράσχει ατομική προστασία είχε εκθέσει «όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά την υγεία και την ασφάλειά τους». 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το σωματείο εργαζομένων στην περιοχή της Βαλένθια, μήνυσε την ίδια υγειονομική αρχή σε τέσσερις άλλες πόλεις. Ο λόγος για τις Καστεγιόν, Μπενιδόρμ, Έλτσε και Βαλένθια – για λογαριασμό περίπου 1.000 άλλων γιατρών, τόνισε ο Victor Pedrera (γενικός γραμματέας του σωματείου). Μάλιστα προβλέπει ότι η υπόθεση του σωματείου ενδέχεται να αποτελέσει ορόσημο στην Ισπανία.

«Ήμασταν οι πρωτοπόροι», είπε μετά την έκδοση της σημερινής δικαστικής απόφασης. «Πολλές (άλλες) ομάδες γιατρών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας θα ασκήσουν επίσης μήνυση, εκτιμώ».

Η απόφαση του δικαστηρίου του Αλικάντε υπόκειται σε έφεση. Παρόμοια απόφαση δικαστηρίου στο Τερουέλ, στη γειτονική περιοχή της Αραγονίας, επικυρώθηκε μετά από έφεση τον Σεπτέμβριο του 2020, δήλωσε ο δικαστής Barrio.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments