Αρχική Videos Ξέσπασε ο Βούτσιτς κατά του ΝΑΤΟ, ζητάει απαντήσεις για το 1999

Ξέσπασε ο Βούτσιτς κατά του ΝΑΤΟ, ζητάει απαντήσεις για το 1999

0

Δριμεία επίθεση στο ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς στον απόηχο των εκδηλώσεων μνήμης για την 24η επέτειο της επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας ο 1999, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Ο ίδιος χαρακτηριστικά, είπε και τα εξής:

«Έχουν περάσει 24 χρόνια από τότε που διαλύσατε την επικράτειά μας, σκοτώσατε 79 παιδιά, 2.500 πολίτες, όχι μόνο πολίτες, αλλά και στρατιώτες και αστυνομικούς. Ποιοί είστε εσείς που σκοτώνετε τον κόσμο μας; Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα;», είπε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε και τα εξής:

«Δεν αποτρέψατε καμία ανθρωπιστική καταστροφή. Έχετε ένοπλες ομάδες ανταρτών σε μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα, η οποία δεν πάτησε το πόδι της στο έδαφος μιας άλλης χώρας». Η Σερβία τίμησε την 24η επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Η φετινή κεντρική εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε στο Sombor, όπου έπεσε η πρώτη βόμβα το 1999 και πέθανε ο πρώτος Σέρβος πολίτης. Η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου 1999 και διήρκεσε 78 ημέρες. Ο κύριος λόγος για την επιθετική επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Allied Force» ήταν η αποτροπή της γενοκτονίας του αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με σερβικές πληροφορίες, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, σκοτώθηκαν 3.500 με 4.000 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 10.000, εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν άμαχοι. Οι υλικές ζημιές ανήλθαν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments