Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ξενοδόχοι: Φορολογήστε το Airbnb, συνεισφέρουμε το 6,5% στην απασχόληση

Ξενοδόχοι: Φορολογήστε το Airbnb, συνεισφέρουμε το 6,5% στην απασχόληση

0
Dodekanisos

Ως αναγκαιότητα καταδεικνύεται η φορολογική ισότητα των ξενοδοχείων με τα καταλύματα της οικονομίας διαμοιρασμού και η προοπτική απομείωσης των φορολογικών βαρών των ξενοδοχείων για την επαύξηση των εσόδων του ελληνικού δημοσίου, με βάση μελέτη της Grant Thornton που εκπονήθηκε για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα με βάση τα ευρήματα της έρευνας η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία ανέρχεται στο 18,63%.

Μάλιστα στην έρευνα με τίτλο «Η φοροδοτική δυνατότητα των ξενοδοχείων και δυνατότητα αξιοποίησης της οικονομίας του διαμοιρασμού για την φορολογική εξομάλυνση του κλάδου», σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016 τα ξενοδοχεία συνεισφέρουν περίπου το 10% του ΑΕΠ και το 6,5% της απασχόλησης στη χώρα.

Την ίδια στιγμή οι φορείς του κλάδου, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΞΕΕ, κάνουν λόγο για την ανάγκη φορολογικής ισότητας των ξενοδοχείων με τα καταλύματα της οικονομίας διαμοιρασμού και την προοπτική απομείωσης των φορολογικών βαρών των ξενοδοχείων, ως παρακαταθήκη για την επαύξηση των εσόδων του ελληνικού δημοσίου.

Παραμένοντας στη μελέτη, τονίζεται ότι o κοινός τρόπος φορολόγησης των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων οικονομίας διαμοιρασμού (πχ καταλύματα στο Airbnb) δύναται να δημιουργήσει εισροή εσόδων για το δημόσιο κατ΄ ελάχιστον 341 εκατ. ευρώ ετησίως, κάτι που σήμερα δεν γίνεται λόγω της φοροδιαφυγής, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Στο πλαίσιο της φοροδοτικής ικανότητας των ελληνικών ξενοδοχείων η μελέτη της Grant Thornton σημειώνει ότι στο ξενοδοχειακό προϊόν στην Ελλάδα παρατηρείται η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με εκείνο των υπολοίπων ανταγωνιστριών χωρών στον τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα υπογραμμίζεται ότι η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων οδηγεί σε υψηλότερες τελικές τιμές κατά 2,20% έως 6,77% για να επιτευχθεί ένα αντίστοιχο ποσοστό κέρδους με τους ανταγωνιστές τους. Στην πράξη δηλαδή υποχρεώνει τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε σαφώς χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, γεγονός που αδυνατίζει πλήρως τη δυνατότητά τους να διαδραματίσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο, τονίζει στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης.

Επίσης, ο κ. Τσακίρης αναφερόμενος στα συμπεράσματα της μελέτης της Grant Thornton επισήμανε: «Η άμεση και έμμεση συμβολή του ελληνικού ξενοδοχείου στα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσει φέτος τα 17 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 52% των εθνικών τουριστικών εσόδων.

Ο ελληνικός τουρισμός, άμεσα και έμμεσα, συνεισφέρει με 23,4% στην συνολική εθνική απασχόληση. Την ίδια στιγμή όμως η Ελλάδα δεν είναι σε καμία από τις πρώτες 5 θέσεις προτίμησης των 5 κυριότερων τουριστικών αγορών μας. Η δε ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού κατατάσσει την χώρα μας στην 24η θέση, με την Ισπανία στην 1η και την Γαλλία στην 2η, καίτοι για αυτές τις χώρες ο τουρισμός τους ενώ παράγει εξαπλάσια των δικών μας έσοδα, συνεισφέρει στα αντίστοιχα ΑΕΠ έως και 50% λιγότερο σε σχέση με τον ελληνικό τουρισμό».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ: «Οι οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων γίνονται εκ νέου θετικές από το 2015 και οι πλέον αποδοτικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι αυτές των 3* και 4*. Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι η οικονομία του διαμοιρασμού έχει πάψει να αποτελεί μια εναλλακτική δραστηριότητα, αλλά συνιστά μία παράλληλη με τον αδειοδοτημένο τομέα μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, με τεράστιο πλέον τζίρο».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments