Αρχική Επικαιρότητα Ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην Ισπανία

Ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην Ισπανία

0
Dodekanisos

Η κυβέρνηση στην Ισπανία αποφάσισε να καταστήσει εκ νέου υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Ο λόγος ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ρεκόρ (κοντά στις 50.000) των μολύνσεων με κορονοϊό. «Η χρήση μάσκας ξαναγίνεται υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το μέγαρο Moncloa, έδρα της ισπανικής κυβέρνησης.

Στο κείμενο δεν διευκρινίζεται πότε θα υλοποιηθεί το μέτρο. Ωστόσο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη, για να εγκρίνει αυτό το διάταγμα, προκειμένου η χρήση μάσκας σε υπαίθριους χώρους να ισχύσει και τα Χριστούγεννα όπου γίνονται σημαντικές και μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η διαδικτυακή έκτακτη σύνοδος ανάμεσα στον πρωθυπουργό Πάμπλο Σάντσεθ και τους προέδρους των αυτόνομων περιφερειών της χώρας όπου συζητούνται μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα».

Στην Ισπανία, η υγεία παραμένει στην αρμοδιότητα των περιφερειών. Όμως η χρήση μάσκας μπορεί να επιβληθεί απευθείας από την εκτελεστική εξουσία με διάταγμα. Ένα άλλο μέτρο που περιλαμβάνεται στο διάταγμα που θα εκδοθεί, είναι η διάρκεια της ισχύος του εμβολιασμού θα ορίζεται από την 1η Φεβρουαρίου στους εννέα μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης.

Η Ισπανία, από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στον εμβολιασμό, κατέγραψε προχθές, Τρίτη, 49.823 νέες μολύνσεις κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες. Η πιο μεταδοτική, μετάλλαξη «Όμικρον» αποτελεί πλέον το 50% των νέων μολύνσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων έχει ξεπεράσει πλέον τα 5,5 εκατομμύρια και εκείνος των θανάτων πλησιάζει τις 89.000 σε μια χώρα με σχεδόν 47 εκατομμύρια πληθυσμό.

Προς το παρόν, αυτό το νέο κύμα (το έκτο στην Ισπανία) παραμένει λιγότερο σοβαρό από τα προηγούμενα. Το 15% των μονάδων εντατικής θεραπείας ήταν κατειλημμένες από ασθενείς Covid την Τρίτη, έναντι 30% στα μέσα Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η Ισπανία περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. Το 89,7% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η χώρα ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη που άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών στις 15 Δεκεμβρίου.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments