Αρχική Videos Βρετανία: Έντονο πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τις ταξιδιωτικές λίστες

Βρετανία: Έντονο πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τις ταξιδιωτικές λίστες

0

Ρεπορτάζ: Πάνος Καμουτσής

Παρά την έντονη “φιλολογία” των περασμένων ημερών από μεγάλη μερίδα του βρετανικού τύπου για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, η Βρετανική κυβέρνηση δεν διεύρυνε σημαντικά την πράσινη λίστα στις 24 Ιουνίου. 

Έντονο πολιτικό παρασκήνιο

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι Βρετανοί υπουργοί είχαν αρκετές διαβουλεύσεις για την μείωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την παροχή επιπλέον ελευθεριών σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά δεκτό ακόμα από τον Boris Johnson. 

Κακή η επιδημιολογική εικόνα στη Βρετανία

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός φαίνεται προσηλωμένος στον στόχο του για όσο περισσότερους εμβολιασμούς και ανησυχεί για την εξάπλωση του νέου πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα να θυμίζει ημέρες Φεβρουαρίου. Νωρίτερα το Ιούνιο είχε κάνει γνωστό, σε συνέντευξη τύπου μαζί με τους συμβούλους του για την πανδημία ότι ο ιός θα μείνει για πάντα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βρετανία, την ημέρα της ανακοίνωσης των αλλαγών στις ταξιδιωτικές λίστες, μετρούσε 16,703 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βρετανίας η αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει 44,8% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα. Αυτό είχε προβλεφθεί από τη Βρετανική κυβέρνηση μια εβδομάδα νωρίτερα με σχετική ανακοίνωση από τον επικεφαλής του Ιατρικού Συμβουλίου της Αγγλίας, Prof Chris Whitty.

Καραντίνα στους Βρετανούς βάζουν Ευρωπαϊκές χώρες λόγο Δέλτα 

Παρά την μεγάλη πίεση που ασκείται στον Boris Johnson από μεγάλη μερίδα πολιτών και μεγάλων επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός της χώρας αντιμετωπίζει και τον ορατό πλέον κίνδυνο απομόνωσης της Βρετανίας διεθνώς. Έτσι λοιπόν ο Boriς Johnson δεν άνοιξε πλήρως τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, καθώς οποιοδήποτε άνοιγμα κινδύνευε να υπονομευθεί αμέσως από τους Ευρωπαίους, με ηγέτες κρατών όπως η Πορτογαλία να δηλώνουν στήριξη στην Γερμανίδα Καγκελάριο, που ζήτησε να σκληρύνουν τα συνοριακά μέτρα με την Βρετανία για να σταματήσουν την μετάδοση του Δέλτα στην Ευρώπη.

Ικανοποίηση από τα κινήματα ισότητας στην Βρετανία

Η Βρετανία είναι μια από τις πιο πολυπολιτισμικές κοινωνίες στον κόσμο. Με δεδομένο αυτό, το κίνημα της ίσης μεταχείρισης των πολιτών είναι μεγάλο με την συντριπτική πλειοψηφία τη κοινωνίας να αποδέχεται πλήρως την ελευθερία του ατόμου. Κατά την προηγούμενη περίοδο οργανώσεις για την ελευθερία και την ισότητα είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια τους με διαδηλώσεις στο Λονδίνο για τους περιορισμούς στη χώρα. Θεωρώντας πως η κατάσταση εμβολιασμού είναι ιατρικό δεδομένο, πολλές οργανώσεις για την προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας του ατόμου είχαν εκφράσει τις αντιδράσεις τους και για το ενδεχόμενο να δοθούν προνόμια σε εμβολιασμένους.  

Παρά τα δημοσιεύματα για ταξιδιωτικά προνόμια σε εμβολιασμένους με αρκετούς υπουργούς να στηρίζουν την πρόταση, ο Boris Johnson άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλά αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για την ώρα. Στα social media των οργανώσεων για την ελευθερία του ατόμου, η είδηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση ενώ μερικοί κάνουν λόγο για μια μικρή νίκη.

Τι αλλάζει στις λίστες

Η Μάλτα και οι Βαλεαρίδες θα προστεθούν στην πράσινη λίστα από την επόμενη Τετάρτη στις 4 π.μ. Σε όλες τις χώρες στις πράσινες λίστες, οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να μπουν σε  καραντίνα, υπό την προϋπόθεση αρνητικών τεστ πριν και μετά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους. Επίσης μια χούφτα εθνών της Καραϊβικής θα προστεθούν επίσης στην πράσινη λίστα, συμπεριλαμβανομένων των Μπαρμπάντος, των Βερμούδων και της Γρενάδας

Έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας, της Ουγκάντα ​​και της Ερυθραίας, κατατάσσονται στην κόκκινη λίστα. Αυτό σημαίνει ότι το ταξίδι επιτρέπεται μόνο για Βρετανούς κατοίκους και υπηκόους, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν £1.750 για καραντίνα 11 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο καραντίνας κατά την επιστροφή τους

Τι λένε οι αεροπορικές εταιρείες 

Τα νησιά των Βαλεαρίδων αντιπροσώπευαν πάνω από το 8% των πτήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου προς χώρες της ΕΕ το καλοκαίρι του 2019, όταν σχεδόν 1.000 πτήσεις την εβδομάδα αναχωρούσαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία αναλυτών.

Την επόμενη εβδομάδα μόλις 214 πτήσεις προγραμματίζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα νησιά, κυρίως από Jet 2 και Ryanair, με 32 στη Μάλτα και 19 στη Μαδέρα, αν και ο αριθμός των πτήσεων αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα. Η EasyJet είπε ότι θα προσθέσει περισσότερες υπηρεσίες στις Βαλεαρίδες για να καλύψει την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης.

Η Virgin Atlantic χαιρέτισε την προσθήκη προορισμών της Καραϊβικής στην πράσινη λίστα, αλλά είπε ότι η ανακοίνωση δεν προχώρησε αρκετά, ζητώντας να προστεθούν και οι ΗΠΑ.

Η United Airlines είπε ότι οι μικρές αλλαγές έδειξαν ότι το σύστημα του φωτεινού σηματοδότη της Βρετάνιας δεν είναι κατάλληλο και επανέλαβε τις εκκλήσεις για βοήθεια του ταξιδιωτικού και αεροπορικού τομέα που κινδυνεύει με κατάρρευση.

 

  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments