Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Βρετανία: Από τις 19 Ιουλίου επιστροφή στην κανονικότητα

Βρετανία: Από τις 19 Ιουλίου επιστροφή στην κανονικότητα

2
Dodekanisos

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, μετά την επιβολή των πιο επαχθών περιορισμών ελευθερίας εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία της Βρετανίας, τώρα στηρίζεται πλήρως στο πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας για να επιφέρει την κανονικότητα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσε στις  Ιουλίου 2021 τον τερματισμό των κοινωνικών και οικονομικών περιορισμών στην Αγγλία. Έτσι ο Βρετανός Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τον στόχο της κυβέρνησης, να τερματίσει περιοριστικά μέτρα στις 19 Ιουλίου, με την τελική απόφαση να αναμένεται στις 12 Ιουλίου.

 

Πλήρης άρση και κανένας διαχωρισμός εντός της Βρετανίας

Η άρση των μέτρων περιορισμού θα είναι καθολική εντός των συνόρων της χώρας και αίρονται όλοι οι περιορισμοί σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, αθλητικά δρώμενα, εστίαση και νυχτερινή διασκέδαση. Παρά το γεγονός πως οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 65% του πληθυσμού, η Βρετανία δεν επιβάλει κανένα απολύτως διαχωρισμό σε δημόσιους χώρους. “Δεν χρειάζεται η επίδειξη κανενός πιστοποιητικού για την είσοδο σε εστιατόρια, μπαρ και χώρους διασκέδασης” τόνισε ο Boris Johnson, προσθέτοντας πως πλέον ο κάθε πολίτης καλείται να διαχειριστεί την πανδημία παίρνοντας τις δικές του εμπεριστατωμένες αποφάσεις.

Χωρίς περιορισμούς και η νυχτερινή διασκέδαση

Σύμφωνα με τα σχέδια, τα νυχτερινά κέντρα θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στη χωρητικότητα. Η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας σταματούν να είναι υποχρεωτικά.

“Θα απομακρυνθούμε από τους νομικούς περιορισμούς και θα επιτρέψουμε στους ανθρώπους να λάβουν τις δικές τους ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ιού.”

Πλήρης χαλάρωση με 28.000 κρούσματα την μέρα

Αίσθηση προκαλεί η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων, ακόμα και της κοινωνικής απόστασης ή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, την στιγμή που η Βρετανία καταγράφει σχεδόν 28.000 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα την ημέρα. Όμως η Βρετανική Κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να προχωρήσει με το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα. Ζυγίζοντας το ρίσκο από τον ιό αλλά και τις επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή στην Βρετανία, καθώς και τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών από τα παρατεταμένα μέτρα περιορισμού, ο Boris Johnson αναρωτήθηκε:

“Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας ότι εάν δεν μπορούμε να ανοίξουμε ξανά την κοινωνία μας τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα μας βοηθήσει και η άφιξη του καλοκαιριού με τις σχολικές διακοπές, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε πότε θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό;”

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της παραλλαγής του Δέλτα από σοβαρή ασθένεια ή εισαγωγή στο νοσοκομείο, ειδικά μετά από δύο δόσεις. Έτσι η Βρετανική κυβέρνηση πιστεύει πως το άνοιγμα είναι προτιμότερο να γίνει το καλοκαίρι που η μετάδοση του ιού είναι χαμηλότερη. Επίσης κατά την παρουσίαση των μέτρων έγινε αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα που είναι μεν πιο μεταδοτική αλλά δείχνει να είναι σημαντικά λιγότερο θανατηφόρα, κάτι για το οποίο φαίνεται να έχουν συμβάλει πολύ και τα εμβόλια. 

Προχωράει με γρήγορο ρυθμό το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη Βρετανία

Σύμφωνα με τις αρχές της Βρετανίας ο εμβολιασμός έχει εξασθενίσει τη σχέση μεταξύ λοιμώξεων και εισαγωγής στο νοσοκομείο, και μπορεί να αποτρέψει την υπερφόρτωση των υγειονομικού συστήματος, από ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Η Βρετανία καταγράφει τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως, ωστόσο ο εμβολιασμός στη Βρετανία προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Το 86% των ενηλίκων να έχουν λάβει την πρώτη δόση και το 64% να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Ο Johnson είπε επίσης ότι, για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, τα άτομα κάτω των 40 ετών θα κάνουν τη δεύτερη δόση σε οκτώ εβδομάδες, αντί για 12 που ισχύει σήμερα.

Χρειάζεται προσοχή για να αποφευχθεί νέο lockdown

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας πρόσθεσε ότι, ενώ πίστευε ότι ήταν η καλύτερη στιγμή για τον τερματισμό των περιορισμών, οι άνθρωποι θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί και ότι τα μέτρα περιορισμού θα μπορούσαν να επανέλθουν αν χρειαστεί.

“Δεν ήθελα οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι αυτή είναι, όπως ήταν, η στιγμή για να χαρούμε τον demob … είναι πολύ μακριά από το τέλος της αντιμετώπισης αυτού του ιού”, δήλωσε ο Τζόνσον.

“Προφανώς, εάν βρούμε μια άλλη παραλλαγή που δεν ανταποκρίνεται στα εμβόλια … τότε σαφώς, θα πρέπει να λάβουμε ό, τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε το κοινό.”

Αυστηρά μέτρα για την είσοδο στην χώρα με πιθανές διευκολύνσεις για εμβολιασμένους

Σε ότι αφορά την πολιτική της Βρετανίας εκτός συνόρων τα μέτρα με τις ταξιδιωτικές λίστες από την Βρετανία παραμένουν αυστηρά. Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα διατηρήσει τις λίστες και την καραντίνα κατά την είσοδο στην χώρα, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά. Ωστόσο ο Βρετανός Πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τους φορείς της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της χώρας για την δημιουργία πλαισίου για την άρση της καραντίνας από χώρες της πορτοκαλί λίστας. Αυτή η πολυσυζητημένη εξέλιξη παρακολουθείται με ενδιαφέρον από πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον Τουρισμό και χαιρέτησαν την ανακοίνωση με συγκρατημένη αισιοδοξία

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Βρετανία: Από τις 19 Ιουλίου επιστροφή στην κανονικότητ… […]

trackback

[…] λίθο. Για τους Βρετανούς πλέον είναι πιο σημαντικό να επανέλθει η κανονικότητα στην κοινωνία χωρίς κανένα απολύτως διαχωρισμό, κάτι που ξέρουν από […]