Αρχική Videos Βραζιλία: Ο αριστερός Λούλα επικράτησε οριακά του συντηρητικού Μπολσονάρο

Βραζιλία: Ο αριστερός Λούλα επικράτησε οριακά του συντηρητικού Μπολσονάρο

0
Dodekanisos

O Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, γνωστός και ως Λούλα, είναι ο νέος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλιά. Ο πρώην αριστερός πρόεδρος επικράτησε οριακά του συντηρητικού Ζαίρ Μπολσονάρο στις επαναληπτικές εκλογές λαμβάνοντας το 50,9% των ψήφων έναντι 49,1% του αντιπάλου του.

Ο Λούλα και το Εργατικό Κόμμα κυβέρνησαν τη Βραζιλία για δύο θητείες από το 2003 έως το 2010 αλλά το 2018, του απαγορεύτηκε η επανεκλογή αφού  καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά στην κρατική Petrobrás. Το Ανώτατο Δικαστήριο αργότερα ανέτρεψε την ποινή του ντα Σίλβα, εξηγώντας ότι έπρεπε να δικαστεί στο κράτος κατοικίας του και όχι στο κράτος στο οποίο κατηγορήθηκε. Αποφυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 αφού εξέτισε 580 ημέρες φυλάκισης.

Από τους πρώτους που έδωσαν συγχαρητήρια στον Λούλα μετά τη νίκη του ήταν ο Τζο Μπαϊντεν ο οποίος έκανε λόγο για «ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές». Είπε επίσης ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο για τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Βραζιλία. Ο Μπολσονάρο, ο ηγέτης του Σοσιαλφιλελεύθερου Κόμματος που ανέβηκε στην εξουσία το 2019, είχε δεσμευτεί να προστατεύσει το έθνος από τις αριστερές πολιτικές και να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση του λαού. Η νίκη του Ντα Σίλβα θα στερήσει από τον Μπολσονάρο μια δεύτερη θητεία.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments