Αρχική Επικαιρότητα Βουλγαρία: Προσφέρει χρήματα στους συνταξιούχους για να εμβολιαστούν

Βουλγαρία: Προσφέρει χρήματα στους συνταξιούχους για να εμβολιαστούν

0
REUTERS/Stoyan Nenov
Dodekanisos

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ ανακοίνωσε ότι οι ηλικιωμένοι που θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, θα έχουν αύξηση στη σύνταξή τους για έξι μήνες. Πρόκειται για μία νέα προσπάθεια της Βουλγαρικής κυβέρνησης ούτως ώστε να μπορέσει να αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού. Θυμίζουμε ότι η Βουλγαρία διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Ο Πετκόφ, που ανέλαβε πρωθυπουργός αυτό τον μήνα, δήλωσε ότι κάθε συνταξιούχος Βούλγαρος θα λαμβάνει 75 λέβα (38,39 ευρώ) επιπλέον στη σύνταξή του για έξι μήνες αφού λάβει την πρώτη ή τη δεύτερη δόση εμβολίου. Επιπροσθέτως, το μέτρο αφορά και τους συνταξιούχους που έχουν ήδη λάβει και αναμνηστική δόση.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Πετκόφ αρχίζει επίσης μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πείσει τους πολίτες της χώρας, να προβούν στον εμβολιασμό τους. Πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα εμβόλια, λόγω της βαθιά εδραιωμένης δυσπιστίας τους προς τους κρατικούς θεσμούς, της παραπληροφόρησης και των αντικρουόμενων μηνυμάτων των πολιτικών. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χώρα δύσκολα θα αποφύγει ένα νέο, θανατηφόρο κύμα της επιδημίας, το οποίο ενδέχεται να την πλήξει ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου, όπως προειδοποιεί ο Πετκόφ.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι να μην πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι από κορονοϊό, αλλά και να μειωθεί η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία, όπως και να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι μας που κινδυνεύουν περισσότερο», τόνισε ο Πετκόφ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας χαρακτηρίζοντας ως κίνητρο την προσφορά χρημάτων στους συνταξιούχους, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εμβολιαστούν περίπου 300.000 Βούλγαροι άνω των 65 ετών ως το τέλος Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι στη Βουλγαρία μόνο το 27% των ενηλίκων έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, σε σχέση με τον μέσο όρο του 68% στην ΕΕ. Η χώρα έχει εξάλλου το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στο μπλοκ.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στη Βουλγαρία 1.463 νέες μολύνσεις και 56 θάνατοι λόγω κορονοϊού. Συνολικά στη  Βουλγαρία, η οποία αριθμεί επτά εκατομμύρια πληθυσμό έχουν αποβιώσει λόγω επιπλοκών από τον ιό 30.359 άνθρωποι. Παράλληλα τις προηγούμενες 24 ώρες χορηγήθηκαν 16.500 εμβόλια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments