Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Βίζα χρειάζονται οι Ευρωπαίοι για να μείνουν μόνιμα στη Βρετανία

Βίζα χρειάζονται οι Ευρωπαίοι για να μείνουν μόνιμα στη Βρετανία

0
The United Kingdom’s EU Settlement Scheme, which permitted European Union citizens to apply to continue living in the UK in spite of Brexit, has closed for applications on June 30 2021, SchengenVisaInfo.com reports.
The United Kingdom’s EU Settlement Scheme, which permitted European Union citizens to apply to continue living in the UK in spite of Brexit, has closed for applications on June 30 2021, SchengenVisaInfo.com reports.
Dodekanisos

Έκλεισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα μεταναστευτικής βίζας από το Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες της ΕΕ έκλεισαν στις 30 Ιουνίου 2021. Οι υπήκοοι της ΕΕ που δεν έχουν ήδη άδεια θα πρέπει τώρα να υποβάλουν αίτηση για μεταναστευτική βίζα, εάν θέλουν να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ένα από τα θέματα που προβλημάτισε αρκετούς Έλληνες, που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν το το πλαίσιο για την διαμονή και μετανάστευση ανάμεσα στην ΕΕ και την Μεγάλη Βρετανία. Τελικά οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για να συνεχίσουν να ζουν στη χώρα παρά το Brexit. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έκλεισε στις 30 Ιουνίου 2021 και ήταν επιτυχημένο, σύμφωνα με τις Βρετανικές αρχές. 

«Επιτυχία στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ».

Ανακοινώνοντας το κλείσιμο της προθεσμίας, το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας σημείωσε σε δελτίο τύπου ότι έχουν ληφθεί έως και έξι εκατομμύρια αιτήσεις για το πρόγραμμα. Το δελτίο τύπου επισημαίνει επίσης ότι μεταξύ των 6.02 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, συνολικά 5,1 εκατομμύρια χορηγήθηκαν με το καθεστώς, ενώ περίπου 570.000 αιτήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα. Όσοι εξακολουθούν να εκκρεμούν το καθεστώς τους θα λάβουν πιστοποιητικό αίτησης, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι να λάβουν απάντηση στην αίτησή τους, σε περίπτωση ανάγκης.

Σχολιάζοντας το τέλος του καθεστώτος, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Priti Patel, δήλωσε ότι προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η ύπαρξη περισσότερων από 6 εκατομμυρίων αιτήσεων για το πρόγραμμα είναι πρωτοφανές επίτευγμα και χαίρομαι που έχουμε εξασφαλίσει τα δικαιώματα τόσων πολλών πολιτών της ΕΕ – φίλων, γειτόνων και μελών της οικογένειάς μας», είπε.

Μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα

Στα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους, δημοσιεύματα ιστοσελίδων της ΕΕ ανέφεραν ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, είχαν καταμετρηθεί συνολικά 5.301.470 αιτήσεις από υπηκόους της ΕΕ και της περιοχής Σένγκεν που επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τώρα που η Βρετανία δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατά 700.000 περίπου. Ο υψηλότερος αριθμός αιτήσεων υποβλήθηκε στην Αγγλία με 5,3 εκατομμύρια αιτήσεις. Επιπλέον κατατέθηκαν 291.200 αιτήσεις στη Σκωτία, 98.600 στην Ουαλία και 98.400 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Μικρή παράταση για όσους δεν πρόλαβαν

Οι πολίτες της ΕΕ και του ΕΟΧ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει έγκαιρα αίτηση για το καθεστώς διακανονισμού της ΕΕ θα πρέπει τώρα να υποβάλουν αίτηση για να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την κατάστασή τους μέχρι τώρα λόγω κωλύματος μπορούν να υποβάλουν αίτηση, αλλά θα πρέπει να το κάνουν το συντομότερο δυνατό.

Τα ακόλουθα θεωρούνται λογικοί λόγοι για καθυστερημένη εφαρμογή:

  • Σε περιπτώσεις που ένας γονέας, κηδεμόνας ή τοπική αρχή δεν έχει υποβάλει αίτηση για λογαριασμό ενός παιδιού
  • Σε περιπτώσεις που ένα άτομο δεν μπόρεσε να κάνει αίτηση εγκαίρως λόγω σοβαρής ιατρικής κατάστασης
  • Θύματα σύγχρονης δουλείας ή καταχρηστικών σχέσεων
  • Εκείνοι που είναι απομονωμένοι, ευάλωτοι ή που δεν είχαν τις ψηφιακές δεξιότητες για πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης
  • Άτομα που δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιτακτικούς πρακτικούς ή συμπονετικούς λόγους – συμπεριλαμβανομένου του Covid

Με αίτηση για βίζα από εδώ και πέρα όσοι επιθυμούν να μεταναστεύσουν στη Βρετανία

Αρκετοί από τους Ευρωπαίους που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την διαδικασία που έδωσε λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα τους. Ωστόσο από εδώ και πέρα μπαίνει ένα στενό πλαίσιο στην διαδικασία μετανάστευσης για τους Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να μεταναστεύσουν στη Μεγάλη Βρετανία κάτι που γίνεται πλέον αρκετά δυσκολότερο. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments