Αρχική Επικαιρότητα Βέλγιο: Πορεία διαμαρτυρίας κατά του λουκέτου σε θέατρα, σινεμά

Βέλγιο: Πορεία διαμαρτυρίας κατά του λουκέτου σε θέατρα, σινεμά

0
efsyn.gr
Dodekanisos

Χιλιάδες καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, διοργανωτές εκδηλώσεων και πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών -πρωτεύουσας του Βελγίου– χθες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Αφορμή για την πορεία διαμαρτυρίας στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης στο Βέλγιο, να κατεβάσει ρολά στην πολιτιστική ζωή της χώρας. Ο λόγος, για να ανακοπεί η εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον». Όσο για τον αριθμό των διαμαρτυρόμενων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν τουλάχιστον 5.000 άτομα. 

Στα πλακάτ που κρατούσαν ανά χείρας αναγραφόντουσαν συνθήματα όπως: «Η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί», «Όχι σε αυτό το ηλίθιο διάταγμα», «Σε αντίθεση με την οικονομία, ο πολιτισμός μας εμπλουτίζει» και «Χωρίς πολιτισμό, δεν υπάρχει μέλλον». Παρά την βροχή, οι άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά, ενώ δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Έχοντας συγκεντρωθεί στην Place de la Monnaie ιστορική συνοικία των Βρυξελλών όπου στεγάζονται πολλά μουσεία και όπου είχε «γεννηθεί» η ανεξαρτησία του Βελγίου το 1830, το πλήθος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει αδίκως στο στόχαστρό της τη βιομηχανία του πολιτισμού, με τους νέους περιορισμούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας πολιτισμού στο Βέλγιο έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει υποστεί αρκετά αναγκαστικά κλεισίματα. Ενώ όταν άνοιγε, γινόταν με περιορισμούς. Μολονότι, λοιπόν, το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να υποχωρεί και οι απόλυτοι αριθμοί μολύνσεων μειώνονται εδώ και τρεις εβδομάδες, οι ειδικοί δεν είχαν εισηγηθεί σε αυτό το στάδιο νέα μέτρα για τον τομέα του πολιτισμού. Κάνοντας λόγο για «ανακολουθία» ή ακόμη και για «παραλογισμό», πολλοί ειδικοί του υγειονομικού τομέα κατήγγειλαν δημοσίως την απόφαση. Δεδομένου μάλιστα ότι καφετέριες και εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε όλη τη χώρα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments