Αρχική Αθλητικά νέα Βαλεντίνο Ρόσι: Τέλος εποχής για τον «γιατρό» του MotoGP

Βαλεντίνο Ρόσι: Τέλος εποχής για τον «γιατρό» του MotoGP

0
Φωτογραφία: yamahamotogp
Dodekanisos

Ο εννιά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του μηχανοκίνητου αθλητισμού, Βαλεντίνο Ρόσι ανακοίνωσε πως στο τέλος της σεζόν θα αποσυρθεί. 

Σε σημερινή ειδική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αυστρία ο Ρόσι γνωστοποίησε την απόφασή του να αποσυρθεί από το MotoGP. Ο σπουδαίος Ιταλός οδηγός θα συνεχίσει τους αγώνες στο αυτοκίνητο, αλλά χωρίς να ξέρει ακόμη σε ποια κατηγορία.

«Δύσκολη απόφαση αλλά αυτό ήταν»

«Καλησπέρα σε όλους. Όπως είχα πει, θα έπαιρνα την απόφαση για το αν θα συνεχίσω κατά το καλοκαιρινό διάλειμμα. Θα σταματήσω στο τέλος της χρονιάς. Αυτή θα είναι η τελευταία μου σεζόν. Είναι δύσκολη απόφαση. Είναι πολύ λυπηρό να λέω και να ξέρω ότι του χρόνου δεν θα αγωνίζομαι. Κάνω αυτό το πράγμα τα τελευταία, πάνω κάτω 30 χρόνια. Το διασκέδασα πάρα πολύ. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι, πραγματικά πολύ πολύ διασκεδαστικό. Ήταν τέλεια. Αξέχαστες στιγμές με όλες τις ομάδες που συνεργάστηκα και με τους ανθρώπους που δούλεψαν για εμένα. Δεν έχω κάτι άλλο να πω».

Μετά από αυτή την λιτή ανακοίνωση, μέλη του Τύπου προχώρησαν σε ερωτήσεις στον εννιά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή. 

Αναλυτικά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις 

Ήταν δύσκολη η απόφαση;

«Είχα μια μεγάλη καριέρα στην οποία κέρδισα πολλούς αγώνες. Κάποιοι ήταν αξέχαστοι. Αγνή απόλαυση. Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Νομίζω στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει σε όλα τα σπορ είναι τα αποτελέσματα. Ήταν δύσκολη απόφαση γιατί υπήρχε η ευκαιρία του χρόνου να αγωνιστώ στην ομάδα μου μαζί με τον αδερφό μου. Θα είναι πιο δύσκολο (για εμένα) όταν φτάσουμε στον τελευταίο αγώνα. Τώρα απλά ανακοίνωσα την απόφασή μου, αλλά έχουμε ακόμα μισή σεζόν. Δεν μπορώ να παραπονεθώ για την καριέρα μου».

Τι έχεις να πεις στους φιλάθλους σου ανά τον κόσμο;

«Νομίζω πρώτα απ’ όλα θέλω να τους πω ότι πάντα δίνω τα πάντα. Πάντα προσπαθώ να δώσω το 100% των δυνατοτήτων μου για να είμαι στην κορυφή. Περάσαμε ένα μεγάλο ταξίδι μαζί και νιώθω απίστευτη υποστήριξη από όλο τον κόσμο, και για αυτό είμαι πολύ πολύ περήφανος. Ευχαριστώ τους πάντες, περάσαμε υπέροχα μαζί».

Πότε πήρες την απόφαση και τι σκέφτεσαι να κάνεις με τους αγώνες αυτοκινήτων;

«Η απόφαση πάρθηκε μέσα στην σεζόν. Ήθελα να συνεχίσω αλλά έπρεπε να καταλάβω αν είμαι αρκετά γρήγορος. Τα αποτελέσματα δεν ήταν εκεί. Λατρεύω να αγωνίζομαι με αυτοκίνητα ελάχιστα λιγότερο από ότι απολαμβάνω να αγωνίζομαι με μοτοσυκλέτες. Θα αγωνιστώ με αυτοκίνητα. Είμαι αναβάτης/οδηγός σε όλη μου την ζωή και απλά θα αλλάξω στα αυτοκίνητα. Σίγουρα όχι στο ίδιο επίπεδο (με τις μοτοσυκλέτες) αλλά θα αγωνιστώ».

Είναι η σωστή στιγμή για την απόσυρση;

«Δύο χρόνια πριν, ή ακόμα και πέρυσι δεν ήμουν έτοιμος. Έπρεπε να καταλάβω, έπρεπε να δοκιμάσω τα πάντα. Αλλά αν αγωνιστώ και του χρόνου μετά θα θέλω να αγωνίζομαι άλλα 20 χρόνια. Νομίζω τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή και η σωστή απόφαση».

Ποιες ήταν οι καθοριστικές στιγμές της καριέρας σου;

«Νομίζω είναι τρία τα πιο καθοριστικά πρωταθλήματα. Το 2001, όταν κέρδισα το τελευταίο πρωτάθλημα των 500cc. Το 2004, όταν πήγα στην Yamaha και πήρα το πρωτάθλημα και το 2008. To 2008 γιατί ήμουν ήδη μεγάλος. Μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια που έπαιρνα το πρωτάθλημα των MotoGP, έχασα δύο πρωταθλήματα. Συνήθως όταν γίνεται αυτό η καριέρα σου τελειώνει. Αλλά ανέκαμψα και πήρα άλλα δύο πρωταθλήματα».

Τι θα σου λείψει περισσότερο;

«Νομίζω θα μου λείψει η ζωή του αθλητή. Να σηκώνομαι το πρωί, να προπονούμαι, να έχω ένα στόχο. Θα μου λείψει να οδηγώ μια μοτοσυκλέτα MotoGP γιατί το συναίσθημα είναι τέλειο. Να δουλεύω με μια ομάδα, με κορυφαίους μηχανικούς, με τους αρχιμηχανικούς. Επίσης θα μου λείψει το συναίσθημα του πρωινού της Κυριακής, δύο ώρες πριν τον αγώνα. Είναι ένα άβολο συναίσθημα, αλλά είναι ένα συναίσθημα, τέλειο συναίσθημα».

Τέλος, ο Valentino Rossi μίλησε για την σχέση του με τον κόσμο. Αλλά και την αλληλεπίδραση που ουσιαστικά ο ίδιος καλλιέργησε ανάμεσα στο άθλημα και στους ανθρώπους. Ενώ είπε και κάποια λόγια για τα αυτοκίνητα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ρόσι

«Νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ εμού και άλλων σπουδαίων αναβατών είναι ότι, ήμουν ικανός να φέρω ένα μεγάλο μερίδιο κόσμου κοντά στους αγώνες μοτοσυκλέτας. Έκανα κάποια πράγματα στην αρχή της καριέρας μου που “χτύπησε” στο συναίσθημα των ανθρώπων.

Είμαι πολύ περήφανος για αυτό, αλλά αυτό έβαλε την προσωπική μου ζωή σε πίεση. Προσπάθησα να το περάσω όσο πιο φυσιολογικά γινόταν. Είναι εντάξει. Σε κάθε περίπτωση το διασκέδασα. Φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι, ειδικά στην Ιταλία, άρχισαν να παρακολουθούν το άθλημα εξαιτίας μου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα της καριέρας μου. Μαζί με τα αποτελέσματα. Ακόμα και τώρα που τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, ο κόσμος έρχεται σε εμένα, για εμένα, μου μιλάει, κάποιοι κλαίνε».

Όσο για τα αυτοκίνητα τόνισε:

«Μου αρέσουν τα αυτοκίνητα. Ξεκίνησα στα Go Κart γιατί ο Grazziano (ο πατέρας του) φοβόταν τους αγώνες μοτοσυκλέτας γιατί είχε τραυματισμούς παλιά. Πάντα προσπαθούσα να βελτιώνομαι στα αυτοκίνητα αλλά δεν ξέρω ποιο είναι το επίπεδό μου. Δεν είναι το ίδιο με τις μοτοσυκλέτες. Αλλά ποτέ δεν αγωνίζεσαι μόνο για πλάκα, αν είσαι αληθινός οδηγός/αναβάτης. Αλλά δεν ξέρω ακόμα σε τι αγώνες θα κατέβω, με τι αυτοκίνητο», τελείωσε. 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments