Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Tρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη-Τουλάχιστον 13 νεκροί-Ανάμεσα στους σοβαρά τραυματίες και Έλληνες

Tρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη-Τουλάχιστον 13 νεκροί-Ανάμεσα στους σοβαρά τραυματίες και Έλληνες

0
Dodekanisos

Ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς σε πεζοδρόμιο, στον κεντρικό δρόμο «Las Ramblas» της Βαρκελώνης.

Η αστυνομία επιβεβαιώνει το περιστατικό, κάνοντας λόγο για πολλούς τραυματίες.

Αξιωματούχος της καταλανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε πριν από λίγο, με μήνυμά του στο Twitter, ότι οι νεκροί στην επίθεση με το φορτηγάκι στη Βαρκελώνη ανέρχονται σε 13, τουλάχιστον 50 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 10 είναι σοβαρά.

Η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι το περιστατικό με το φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε πεζούς στη Βαρκελώνη είναι “τρομοκρατική ενέργεια”. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν έναν από τους δύο δράστες της επίθεσης, τονΝτρις Ουκαμπίρ. Ο άνδρας ήταν εκείνος που νοίκιασε το βαν.

Νωρίτερα, η εφημερίδα La Vanguardia έκανε λόγο για δύο συλλήψεις, ενώ η εφημερίδα LaVanguardia γράφει στην ηλεκτρονική έκδοσή της ότι ο ένας από τους δράστες της επίθεσης έπεσε νεκρός, έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Παράλληλα, δύο ένοπλοι εισέβαλαν σε μπαρ της πόλης, λίγο μετά την επίθεση με το φορτηγό.  Οι δύο ένοπλοι οχυρώθηκαν μέσα στο μπαρ, γράφει η εφημερίδα El Periodico. Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην αστυνομία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Ο ένας από τους δράστες έχει οχυρωθεί μέσα σε ένα μπαρ». Η αστυνομία αναζητεί τουλάχιστον δύο υπόπτους, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ωστόσο, η αστυνομία διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανείς οχυρωμένος σε μπαρ στη Βαρκελώνη».

Η εφημερίδα αναφέρει πως ακούστηκαν πυρά στην περιοχή της αγοράς Λα Μποκερία. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι άνδρες αυτοί επέβαιναν στο φορτηγάκι που χτύπησε πεζούς νωρίτερα.

«Σφοδρή σύγκρουση στη Ράμπλας της Βαρκελώνης, όταν ένα πρόσωπο που οδηγούσε ένα βανάκι έπεσε πάνω σε ανθρώπους, πολλοί τραυματίες» επισήμανε η υπηρεσία επικοινωνίας της αστυνομίας της Καταλονίας.

Επιπλέον, το δεύτερο φορτηγάκι που αναζητούσε η καταλανική αστυνομία και φέρεται ότι σχετίζεται με την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στη Βαρκελώνη, εντοπίστηκε κοντά σε ένα φαστ-φουντ, στη λεωφόρο Μανλέου του Βικ, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα La Vanguardia.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Επιπλέον, πέντε ασθενοφόρα και είκοσι περιπολικά έχουν σπεύσει στην περιοχή, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πριν από λίγο πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έπειτα από την επίθεση στη Βαρκελώνη και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

Στη συνέχεια, τα Ανάκτορα της Ισπανίας και ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση με φορτηγάκι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους στον πιο τουριστικό δρόμο της Βαρκελόνης.

“Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ποτέ έναν ενωμένο λαό που αγαπά την ελευθερία απέναντι στη βαρβαρότητα” έγραψε ο πρωθυπουργός Ραχόι σε μήνυμά του στο Twitter.

“Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη. Η Λα Ράμπλα θα ανήκει και πάλι σε όλους”, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο βασιλιάς Φίλιππος.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών με ανάρτηση στο Twitter αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη περιστατικό στην Placa Catalunya προειδοποιώντας τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Οι υπηρεσίες αντμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ζήτησαν να κλείσουν το μετρό και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς κοντά στην περιοχή του περιστατικού.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο οδηγός του οχήματος διέφυγε με τα πόδια και αναζητείται από τις αρχές.

Μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

Τελευταία ενημέρωση:

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq.

Νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στα όρια της Βαρκελώνης έπεσε ο ένας από τους δράστες της επίθεσης που διαπράχθηκε με ένα φορτηγάκι στο κέντρο της πόλης το απόγευμα, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, έγραψε πριν από λίγο στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα LaVanguardia.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι έχει συλλάβει έναν ύποπτο στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση.

Δεν έχει γίνει σαφές μέχρι στιγμής πόσοι ακριβώς είναι οι δράστες της επίθεσης.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται τρία από τα τέσσερα μέλη της ελληνικής οικογένειας που τραυματίστηκε από την επίθεση στη Βαρκελώνη.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μία τετραμελή ελληνική οικογένεια, όπου εκτός από τον πατέρα, η σύζυγός του, η οποία δεν είναι ελληνικής καταγωγής, και τα δύο τους παιδιά είναι σε κρίσιμη κατάσταση,  σύμφωνα με όσα δήλωσε η Θεώνη Ζησιμοπούλου, γραμματέας του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην πόλη.

Η κ. Ζησιμοπούλου ανέφερε ότι επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο ο πατέρας της οικογενείας και ενημέρωσε ότι στην τρομοκρατική επίθεση τραυματίστηκαν η σύζυγος και τα δυο του παιδιά, με την σύζυγό του να είναι πιο σοβαρά τραυματισμένη, ενώ πιο ελαφρά  τραύματα φέρουν τα δυο παιδιά.

Ο πατέρας είναι καλά στην υγεία του.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments