Αρχική Επικαιρότητα Τρίτη δόση για ευάλωτες ομάδες μετά από έντονο προβληματισμό

Τρίτη δόση για ευάλωτες ομάδες μετά από έντονο προβληματισμό

0
Dodekanisos

Μετά από έντονο προβληματισμό, όπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αποφασίστηκε η χορήγηση της τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. «Με βάση τα δύο στοιχεία, τη μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο έντονος προβληματισμός για την χορήγηση της τρίτης δόσης. Και καταλήξαμε σε τρεις ομάδες» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ανακοίνωσε πως η Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε θετική εισήγηση για την χορήγηση τρίτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε ηλικιωμένα άτομα που βρίσκονται σε μονάδες φροντίδας και στους υγειονομικούς. Αξίζει να σημειωθεί πως η τρίτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτική και δεν θα απαιτείται για να θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος.

«Συμπληρώθηκαν εννέα μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών και μέχρι σήμερα έχουν λάβει τις δόσεις πάνω από 6,5 εκ. άτομα. Τα εμβόλια έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου, στην αποφυγή εισαγωγής στα νοσοκομεία και στους θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας επιστήμονες από το εξωτερικό και την Ελλάδα, παρακολουθούν την εξέλιξη της ανοσιακής αντίδρασης των εμβολίων. Φάνηκε ότι τα αντισώματα με την πάροδο του χρόνου μειώνονται, γεγονός που σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις αποτελούν κίνδυνο για άτομα που δεν έχουν επαρκή προστασία» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Και πρόσθεσε ότι «με βάση τα δύο στοιχεία, τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο έντονος προβληματισμός για την πιθανή χορήγηση της τρίτης δόσης. Και καταλήξαμε σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως τα ανοσοκατεσταλμένα, άτομα στα οποία η τρίτη δόση έχει τον χαρακτήρα της συμπληρωματικής. Η δεύτερη ομάδα αφορά άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν μειωμένα αντισώματα. Η τρίτη ομάδα είναι αυτοί των ατόμων που εκτίθενται περισσότερο στον ιό (…) στα οποία θα χορηγηθεί η τρίτη δόση έξι ή οκτώ μήνες μετά την λήψη της δεύτερης δόσης, θα είναι οι υγειονομικοί».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments