Αρχική Videos “Τρελά” λεφτά με πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία βγάζει η Βουλγαρία

“Τρελά” λεφτά με πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία βγάζει η Βουλγαρία

0

Βούλγαροι κατασκευαστές όπλων εξήγαγαν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες ως μεσάζοντες, αποκάλυψε η EURACTIV σε έρευνα της. Τα ευρήματα του πρακτορείου δείχνουν ότι η πρακτική των έμμεσων προμηθειών όπλων προϋπήρχε της έναρξης των ρωσο-ουκρανικών εχθροπραξιών. Ωστόσο, μόλις κλιμακώθηκε η σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2022, οι Βούλγαροι κατασκευαστές απολάμβαναν ταχεία αύξηση των κερδών, διπλασιάζοντας τις πωλήσεις πέρυσι.

Η Βουλγαρία είναι ένας σημαντικός παραγωγός πυρομαχικών συμβατών με όπλα σοβιετικής σχεδίασης, τα οποία η Ουκρανία χρησιμοποιούσε εκτενώς προτού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προμήθευσαν εναλλακτικές λύσεις δυτικής παραγωγής. Μόνο πέρυσι, τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε όπλα μεταφέρθηκαν από τη Βουλγαρία στην Ουκρανία, κυρίως μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας, ανέφεραν πηγές στην EURACTIV. Δεν υπογράφηκαν άμεσες συμβάσεις όπλων, πρόσθεσε το πρακτορείο. Η διοχέτευση των όπλων έγινε μέσω ξένων προγραμμάτων και χρηματοδοτήθηκε με ξένη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον Velizar Shalamanov (Βιζαρ Σαλαμάνοφ), πρώην εν ενεργεία υπουργό Άμυνας και ένθερμο υποστηρικτή της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα με καλή χρηματοδότηση στη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία. Μέσω αυτού του προγράμματος αγοράζονται οι εξοπλισμοί που χρειάζονται για την Ουκρανία, δηλαδή τα χρήματα δεν είναι ουκρανικά αλλά βρετανικά, αμερικανικά, πολωνικά ή ευρωπαϊκά. Γι’ αυτό αγοράζεται μέσω άλλων εταιρειών», είπε στην EURACTIV.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments