Αρχική Videos Τον εμβολιασμό παιδιών 15-17 ετών εξετάζει η επιτροπή των ειδικών

Τον εμβολιασμό παιδιών 15-17 ετών εξετάζει η επιτροπή των ειδικών

0

 

Τον εμβολιασμό παιδιών από 15 και πάνω σκέφτεται να προτείνει η επιτροπή των ειδικών. Η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου αιτιολόγησε γιατί κάτι τέτοιο εξετάζεται και έκανε μια εκτίμηση για την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα. 

Εμβολιασμό των εφήβων εξετάζει η επιτροπή των ειδικών

«Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17. Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης», τόνισε σε δηλώσεις της Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι»

Όπως εξήγησε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το «πράσινο φως» για εμβολιασμό παιδιών 12-16 ετών, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16.

«Προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός»

Σε ερώτηση αν ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησε «Προφανώς όχι». Ωστόσο εξήγησε ότι δεν πρέπει οι γονείς να φοβούνται καθώς «τα παιδιά αυτά θα νοσήσουν νωρίτερα, έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, και εμείς οι παιδίατροι ξέρουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε την ευαίσθητη ηλικία των Πανελληνίων».

Μπορεί άμεσα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός άνω των 15 αν εγκριθεί

Αν δοθεί το πράσινο φως ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, καθώς υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ διευκρίνισε το μέλος της επιτροπής ειδικών. Για την ώρα ο εμβολιασμός των παιδιών μπορεί να γίνει μόνο με Pfizer προσθέτοντας ότι μέσα στον Ιούλιο μπορούν να εγκριθούν κι άλλα εμβόλια.

Εμβολιασμός και για παιδία 12 και άνω με υποκείμενα νοσήματα

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, μελετάται η νοσηρότητα παιδιών ηλικίας 12-15 ετών με υποκείμενα νοσήματα. «Θα εισηγηθούμε πιθανότατα να προστατευθούν και τα παιδιά αυτά, εφόσον υπάρχει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο», είπε.

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα του ιού, σχολίασε ότι υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στα μικρά παιδιά κάτω του έτους τα οποία είναι λίγο πιο ευάλωτα και φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας. «Δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχουν βαρύτερη νόσο», είπε.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments