«Το σχέδιο της Κίνας αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση»

0
Dodekanisos

Υπέρ του σχεδίου της Κίνας αναφορικά με την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, τάχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για μια από τις πιο βιώσιμες επιλογές.
Το σχέδιο περιλαμβάνει έκκληση για παύση των εχθροπραξιών, επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, εγκατάλειψη μιας «ψυχροπολεμικής νοοτροπίας» και σεβασμό της κυριαρχίας όλων των εθνών.

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε την πρόταση της Κίνας ως την «πιο σαφή» συλλογή αρχών και προσεγγίσεων για το θέμα, σημειώνοντας ότι όλα τα σημεία της είναι αλληλένδετα. «Το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι το κινεζικό έγγραφο βασίζεται σε μια ανάλυση των λόγων για τα τρέχοντα γεγονότα και επιδιώκει να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε αντίθεση με την πρόταση του Πεκίνου να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η ειρηνευτική φόρμουλα δέκα σημείων του Κιέβου που πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι το φθινόπωρο του 2022 δεν είναι παρά ένα «τελεσίγραφο», υποστήριξε ο Λαβρόφ. Το έγγραφο ουσιαστικά απαιτεί τη συνθηκολόγηση της Μόσχας και την απόσυρση των δυνάμεών της στα σύνορα της Ουκρανίας του 1991, πρόσθεσε. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με το Κίεβο, αλλά λέει ότι οποιαδήποτε δέσμευση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την «επί τόπου πραγματικότητα».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments