Αρχική Εκτός συνόρων Το πέμπτο Τρόπαιο Θαμόρα του Γιαν Όμπλακ

Το πέμπτο Τρόπαιο Θαμόρα του Γιαν Όμπλακ [pics]

0
Ο Γιαν Όμπλακ και τα Τρόπαια Θαμόρα. Πηγή φωτογραφίας: MARCA
Dodekanisos

Ο Ρικάρντο Θαμόρα (14 Φεβρουαρίου 1901 – 8 Σεπτεμβρίου 1978), ήταν Ισπανός τερματοφύλακας. Κατά την διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε για Εσπανιόλ, Μπαρσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ιταλικός Τύπος τον θεωρεί από τους σπουδαιότερους τερματοφύλακες της γενιάς του. Το 1999 η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS), τον ανέδειξε καλύτερο Ισπανό τερματοφύλακα. Παράλληλα τέταρτο καλύτερο στην Ευρώπη και πέμπτο γενικά του 20ού αιώνα.

Ο Ρικάρντο Θαμόρα με την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας το 1936. Πηγή φωτογραφίας: AS.com

Το 1958 η ισπανική εφημερίδα «MARCA» εγκαθίδρυσε το τρόπαιο Θαμόρα (Zamora Trophy) προς τιμήν του. Το τρόπαιο αποδίδεται κατά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου της La Liga, στον τερματοφύλακα, που δέχθηκε τα λιγότερα γκολ.

Την φετινή χρονιά ο 28χρονος Σλοβένος Γιαν Όμπλακ κατόρθωσε να γίνει ο μόνος μη Ισπανός τερματοφύλακας που κέρδισε για πέμπτη φορά το Τρόπαιο Θαμόρα! Φέτος σε 37 ματς υπερασπιζόμενος την εστία της Ατλέτικο στο πρωτάθλημα δέχθηκε μόλις 25 γκολ. 18 φορές κράτησε το «μηδέν»!

Από την σεζόν 2015-16 μέχρι και την 2018-19 κέρδισε το Τρόπαιο Θαμόρα τέσσερις σερί χρονιές. Με την πέμπτη του κατάκτηση, ισοφάρισε δύο σπουδαίους τερματοφύλακες της Μπαρσελόνα: τον Αντόνι Ραμάλετς και τον Βίκτορ Βαλντές.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως ο τερματοφύλακας της Ατλέτικο Μαδρίτης αναδείχθηκε πρωταθλητής Ισπανίας για πρώτη φορά στην καριέρα του. Επιπλέον, έφτασε τις 303 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τους «κολτσονέρος». Ισοφάρισε τον Αμπέλ Ρεσίνο (τερματοφύλακας – «θρύλος» της Ατλέτικο).

Ο Όμπλακ είναι μόλις 28 ετών. Βρίσκεται στο αποκορύφωμα της καριέρας του. Είναι σίγουρο πως με τον ρυθμό που βαδίζει, θα ακολουθήσουν ακόμα περισσότεροι τίτλοι και Τρόπαια Θαμόρα. Όταν συμβεί αυτό, ίσως η «MARCA» να σκεφτεί να το μετονομάσει σε Τρόπαιο Όμπλακ προς τιμήν του.

 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments