Αρχική Τοπικό Δωδεκανήσου Β' Δωδεκανήσου «Το νησί αξίζει την Α΄ Εθνική!»

«Το νησί αξίζει την Α΄ Εθνική!»

0
gionovits
Dodekanisos

Ο Σάσα Γιόνοβιτς προέρχεται από την Γιουγκοσλαβική Ποδοσφαιρική Σχολή. Ως ταλέντο που ξεχώρισε στα 13 του χρόνια η συνέχεια ήταν πολύ καλή καθώς τον κέρδισε η Παρτιζάν Βελιγραδίου για οχτώ χρονιές όπου αγωνίστηκε. Ακολούθησε η Λύνγκμπυ της Δανίας, η Νάουσα για δυο χρόνια στην Α΄ Εθνική, σε Καστοριά, Τύρναβο, Λεωνίδειο, Ναύπακτο, Μαρκό, Ρόδο και Διαγόρα όπου κρέμασε τα παπούτσια του και ξεκίνησε την προπονητική. Μιλάει πολύ καλά την Ελληνική γλώσσα και είναι έλληνας υπήκοος εδώ και πολλά χρόνια. Ο ίδιος μίλησε στην έντυπη έκδοση του news12 και στον Ηλία Λοίζο.

ΕΡ. Κύριε Γιόνοβιτς ποια χρονιά ήρθες στην Ρόδο και από ποια ομάδα;

ΑΠ. Ήρθα το 2002 στο νησί από την Γ΄ Εθνική, από το Μαρκό, αγωνίστηκα με την ομάδα της Ρόδου στο πρωτάθλημα της Δ΄Εθνικής, κα-τακτήσαμε το πρωτάθλημα στον όμιλο μας και μέσα από αγώνα κατάταξης με τον Πιερικό στην Αθήνα, κερδίσαμε την άνοδο στην Γ΄ Εθνική.

ΕΡ. Θεωρείς ότι εκείνες οι χρονιές ήταν οι καλές της Ρόδου αλλά δεν πήγε καλά στην συνέχεια με τον σχεδιασμό;

ΑΠ. Ο ερχομός μου στην Ρόδο συνδυάστηκε με μια πολύ καλή φουρνιά, με πάρα πολύ καλούς παίκτες. Το «ρόστερ» στην Δ΄ και στην Γ΄ Εθνική διατηρήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, έπαιξε πάνω από όλα πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματα ήταν τέτοια που η Ρόδος έβγαζε την εικόνα ενός σωματείου, το οποίο είναι καλά οργανωμένο, όπως ακριβώς ήτανε, δηλαδή η διοίκηση με τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές παρήγαγαν ένα καλό έργο το οποίο έβγαινε και στον αγωνιστικό χώρο. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, διότι θεωρώ ότι η ομάδα της Ρόδου και του Διαγόρα καταναλώνονται στο να ξοδεύουν αρκετά χρήματα ανούσια. Νομίζω ότι με μια καλύτερη οργάνωση και από τις δύο πλευρές, το νησί αξίζει και θα έπρεπε να έχει μια πάρα πολύ καλή ομάδα όχι μόνο για Γ΄ ή Β΄ Εθνική αλλά θα έπρεπε να είναι ρυθμιστής στην Σούπερ Λίγκ. Μια ομάδα την οποία θα την φοβούνται οι μεγάλες και οι άλλες ομάδες, γιατί τα χρήματα που ξοδεύονται είναι πάρα πολλά.

ΕΡ. Τα πρώτα σου ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανες στην πατρίδα σου την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ποιες οι διαφορές στις ακαδημίες εκεί από ότι στην Ελλάδα;

ΑΠ. Εκεί έδιναν περισσότερη βάση σε μικρές ηλικίες για την εξέλιξη των παικτών. Η Ρόδος υστερούσε  σε υποδομές, ενώ στην χώρα μου βάσει της γεωγραφικής θέσης είχε πολλά γήπεδα με χόρτο σε πραγματικές συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια το νησί μας απέκτησε αρκετά γήπεδα με συνθετικό χορτάρι κάτι που δίνει την δυνατότητα σε πολλές ομάδες να δουλέψουν όπως πρέπει. Η διαφορά ήτανε, ότι τότε στην Ελλάδα γενικά αλλά και εδώ δεν ασχολούνταν τόσο πολύ οι ομάδες με τις υποδομές και τις ακαδημίες που θα έπρεπε να έχουν, και εκεί φαινότανε η διαφορά. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει στην Ελλάδα όπως επίσης και στην Ρόδο. Στις δύσκολες εποχές που ζει η Ελλάδα τα σωματεία πρέπει να επιβιώσουν με δικά τους παιδιά για να έχουν μια θέση στο ποδόσφαιρο σε υγιείς βάσεις.

ΕΡ. Από την εμπειρία σου πιστεύεις ότι το νησί μας έχει ταλέντα τα οποία χάνονται;

ΑΠ. Κάθε χρόνο έβγαιναν και ορισμένα καλά παιδιά ταλέντα από τις ακαδημίες των ομάδων. Νομίζω ότι η θέληση για τα άμεσα αποτελέσματα από τους παράγοντες, είναι η αιτία που δεν έδιναν χρόνο συμμετοχής στα παιδιά τα οποία είχαν κάποιο ταλέντο και γι αυτό έφυγαν, πήγαν αλλού εκεί που τους αξίζει. Τελευταία αυτό άλλαξε και βλέπουμε παιδιά από το νησί μας να είναι στελέχη σε ομάδες της Σούπερ Λίγκ, στην Β΄ Εθνική αλλά και στο εξωτερικό.

ΕΡ. Μερίδιο ευθύνης στους προπονητές υπάρχει;

ΑΠ. Φυσικά και έχουνε. Η οργάνωση είναι εκείνη που δίνει το αποτέλεσμα, νομίζω σε όλους τους τομείς. Ένα μεγάλο μερίδιο έχουν και οι προπονητές οι οποίοι βάσει του προγραμματισμού που κάνουν με τις διοικήσεις, πιθανόν να έβαζαν σε δεύτερη μοίρα τα ταλέντα και δεν τα αξιοποιούσαν όπως έπρεπε.

ΕΡ. Στην νέα σου ομάδα τον Διγενή, εσύ και η διοίκηση δίνετε βάρος σε αυτά τα παιδιά;

ΑΠ. Πρώτα θα ήθελα να πω ότι είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σε ένα σωματείο, το οποίο τα τελευταία χρόνια δίνει βάση και χρόνο συμ-μετοχής  σε πολλά ταλέντα και τις ακαδημίες της ομάδας. Εκείνο που θέλω να κάνω εγώ και προσπαθώ να το κάνω είναι ότι επειδή το σωματείο έχει στόχους φέτος να αλλάξει την κατηγορία και να κάνει ένα καλό σύνολο, προσπαθώ να συνδυάσω τα καλά των ακαδημιών και των παιδιών που έχουν ταλέντο, και ταυτόχρονα παίρνοντας καλά αποτελέσματα. Ήδη κοντά στην πρώτη ομάδα βρίσκονται δύο παιδιά από τις ακαδημίες και παίρνουν αρκετό χρόνο συμμετοχής και τα υπόλοιπα είναι πολύ κοντά για να πάρουν και εκείνα χρόνο συμμετοχής.

ΕΡ. Ένα μήνυμα για τα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Απ. Η πείρα μου στο ποδόσφαιρο με έχει διδάξει ότι εκείνο που πρέπει να χαρακτηρίζει τα παιδιά που θέλουν να ανέβουν είναι να έχουν υπομονή, να δουλεύουν σκληρά, να ακούνε τους προπονητές τους, να μένουν μακριά από τα αρνητικά ερεθίσματα της κοινωνίας και να βρίσκονται πολύ-πολύ κοντά στον αθλητισμό, γιατί ο αθλητισμός είναι υγεία. Οι καλοί ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι και άψογοι χαρακτήρες και να τους χαρακτηρίζει η πειθαρχία , η θέληση και η αγάπη για το ποδόσφαιρο που είναι ένας τρόπος ζωής πάρα πολύ σημαντικός για τους ίδιους, την οικογένεια τους και τον περίγυρο. Οι γονείς πρέπει να έχουν σωστό ρόλο. Να μην είναι υπερβολικά παρεμβατικοί στην εξέλιξη των παιδιών, να τα εμπιστεύονται και να τους δίνουν σωστές βάσεις, έτσι ώστε τα παιδιά να πετύχουν γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ όμορφο άθλημα. Σε κάνει να είσαι σωστός άνθρωπος στην κοινωνία και όχι μόνο σωστός ποδοσφαιριστής.  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments