«To NATO …δεν θα υπάρχει την επόμενη πενταετία!»

0
Dodekanisos

Για θάνατο του ΝΑΤΟ και μάλιστα πολύ σύντομα γράφει σε άρθρο του για την Αμερικανική The Hill o καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Macalester College Andrew Lantham.  «Όχι μόνο δεν θα κλείσει τα 100 χρόνια, αλλά δεν θα υπάρχει την επόμενη πενταετία» επισημαίνει ο αρθρογράφος της The Hill. Μεταξύ άλλων, τονίζει και τα εξής:

 «Η σοβιετική απειλή, η οποία χρησίμευε ως ενωτική δύναμη για τη Συμμαχία, έληξε εδώ και πολύ καιρό. Τα ευρωπαϊκά και καναδικά μέλη του ΝΑΤΟ, έχοντας συμμετάσχει στην ομάδα που κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο, έχασαν μεγάλο μέρος της αποφασιστικότητάς τους να διατηρήσουν ισχυρές στρατιωτικές ικανότητες και να συνεισφέρουν το δίκαιο μερίδιό τους στη συλλογική άμυνα».

«Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η ένταξη της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ της έδωσε ελάχιστα κίνητρα να δαπανήσει για την άμυνα. Αυτή η έλλειψη ισχυρών στρατιωτικών δυνατοτήτων από μια βασική δύναμη έχει δημιουργήσει ένα κενό στη συνολική αμυντική στάση του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ».

«Τέλος, η στρατηγική της «διατήρησης των Αμερικανών μέσα» είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να επωμιστούν ένα δυσανάλογο μερίδιο του οικονομικού και στρατιωτικού βάρους του ΝΑΤΟ. Ενώ οι ΗΠΑ ήταν ιστορικά πρόθυμες να παίξουν αυτόν τον ρόλο, η άνοδος νέων παγκόσμιων προκλήσεων μπορεί να οδηγήσει σε επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων ασφαλείας τους».

«Οι πόροι που αφιερώνονται επί του παρόντος στη διατήρηση μιας δυσκίνητης δομής συμμαχιών θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα για τη δημιουργία μιας πιο ευέλικτης και ανταποκρινόμενης αρχιτεκτονικής ασφάλειας για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments