Αρχική Εκτός συνόρων Το καμάρι της Χώρας των Βάσκων

Το καμάρι της Χώρας των Βάσκων

0
Dodekanisos

Του Κώστα Μόσχοβου

Είμαστε πια πρωταθλητές. Το txapeldunak σημαίνει πρωταθλητές στα βασκικά. Το πρώτο βήμα είχε γίνει για την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Όταν άφησε εκτός συνέχειας την Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό (2-1), το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Ερχόμαστε για να κατακτήσουμε την διοργάνωση.
Τι και αν η Μπαρσελόνα προηγήθηκε δύο φορές στο σκορ (1-0 και 2-1); Η μαχητική Αθλέτικ Μπιλμπάο βρήκε ισάριθμες απαντήσεις. Αρχικά ισοφάρισε στο 90’ σε 2-2 με τον Βιγιαλίμπρε, ενώ στην παράταση (στο 93’) ο πιστός «στρατιώτης»Ινιάκι Γουίλιαμς με πανέμορφο σουτ έκανε το 2-3 και χάρισε το ισπανικό Σούπερ Καπ στους Βάσκους. Ήταν το τρίτο τρόπαιο για την Αθλέτικ (1984, 2015 & 2021) και ισοφάρισε την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στις κατακτήσεις (1995, 2000 & 2002).
Να σημειωθεί πως ο Λιονέλ Μέσι αποβλήθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του φορώντας την φανέλα τηςΜπάρσα έπειτα από 753 ματς.

Μάλιστα το 2015 η Μπαρσελόνα είχε συναντηθεί πάλι απέναντι στην Μπιλμπάο στον τότε διπλό τελικό. Στο πρώτο ματς του «Σαν Μαμές», τα «λιοντάρια» είχαν διαλύσει με 4-0 τους «μπλαουγκράνα», χάρη στο γκολ του Σαν Χοσέ και το χατ-τρικ του ΆριτςΑντούριθ. Στη ρεβάνς του «Καμπ Νόου», οι Βάσκοι απέσπασαν ισοπαλία (1-1) και τότε κατέκτησαν τον πρώτο τίτλος τους έπειτα από 31 ολόκληρα χρόνια.
Στις 4 Απριλίου του 2021 θα έχει την ευκαιρία απέναντι στην αιώνια αντίπαλο Ρεάλ Σοσιεδάδ να κατακτήσει και το 24ο κύπελλο της.
Επίσης ο Μαρθελίνιο της το έκανε ξανά! Έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία, που κέρδισε δύο μονούς τελικούς στη σειρά απέναντι στη Μπαρσελόνα σε όλες τις διοργανώσεις. Το 2019 είχε κερδίσει το Ισπανικό κύπελλο όντας προπονητής της Βαλένθια (1-2) και φέτος το Σούπερ Καπ.
Το έχουμε γράψει αμέτρητες φορές. Το δόγμα της Αθλέτικ Μπιλμπάο να υποστηρίζει μόνο δικά της παιδιά και συγκεκριμένα Βάσκους είναι κάτι μαγικό. Δεν τους ενδιαφέρουν οι τίτλοι. Ούτως ή άλλως η τροπαιοθήκη της είναι «πλούσια». Οκτώ πρωταθλήματα, 23 κύπελλα, τρία Σούπερ Καπ. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο μπορεί να πέσει, η φιλοσοφία της όμως ποτέ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments