Αρχική Videos Το Φινλανδικό κοινοβούλιο άναψε το πράσινο φως για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το Φινλανδικό κοινοβούλιο άναψε το πράσινο φως για ένταξη στο ΝΑΤΟ

0

Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που υπέβαλε η κυβέρνηση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 184 ψήφους, επτά βουλευτές ήταν απόντες και ένας απείχε. Το έγγραφο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τον Φινλανδό πρόεδρο Sauli Niinisto (Σαούλι Νιινίστο) για να οριστικοποιηθεί η επικύρωση της αίτησης της χώρας στο ΝΑΤΟ σε εθνικό επίπεδο. Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022 μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μέχρι το τέλος του 2022, οι αιτήσεις τους επικυρώθηκαν από 28 από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, με εξαίρεση την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Η ενταξιακή διαδικασία σταμάτησε τον Ιανουάριο του 2023 μετά από επεισόδια καύσης Κορανίου στην Ευρώπη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λέει ότι η Σουηδία δεν πρέπει να υπολογίζει στην υποστήριξη της Άγκυρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Τον Φεβρουάριο, η Τουρκία συζήτησε με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ τη δυνατότητα να εγκρίνει χωριστά την αίτηση της Φινλανδίας.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία, η οποία αρχικά έπρεπε να διεξαχθεί στις 28 Φεβρουαρίου και αναβλήθηκε για την Τετάρτη 1η Μαρτίου, αφού ο βουλευτής της Αριστερής Συμμαχίας Μάρκους Μουσταγιάρβι πρότεινε να απορριφθεί το νομοσχέδιο και αντ’ αυτού να υιοθετήσει ορισμένες δηλώσεις που ορίζουν ότι η Φινλανδία δεν θα επιτρέψει πυρηνικά όπλα, στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ ή στρατιωτικά τμήματα τρίτων χωρών που θα αναπτυχθούν στο έδαφός της. Οι πρωτοβουλίες του Μουσταγιάρβι τέθηκαν σε ψηφοφορία και απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία των βουλευτών.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments