Αρχική Επικαιρότητα Το «φιάσκο» της Ε.Β.Ε – Ζητούν παραίτηση της Νίκης Κεραμέως

Το «φιάσκο» της Ε.Β.Ε – Ζητούν παραίτηση της Νίκης Κεραμέως

1
Πηγή: eretikos.gr
Dodekanisos

Η αλλαγή στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Τόσο από εκπαιδευτικούς και μαθητές όσο και από την μεριά της Αντιπολίτευσης. 

Η δημοσιοποίηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε) για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ή σχολή επιβεβαίωσε και ολοκλήρωσε τους φόβους πολλών. Συγκεκριμένα ένας αριστούχος μαθητής συγκέντρωσε 20.988 μόρια συνολικά. Όμως δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ λόγω της Ε.Β.Ε στα ειδικά μαθήματα. Ο λόγος για τον Διονύσιο Κατάκαλο ο οποίος απέστειλε ανοικτή επιστολή στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

Η επιστολή του μαθητή

Αξιότιμη κα υπουργέ,

Γνωρίζω ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Για αυτόν τον λόγο θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος χωρίς να σταθώ σε προσωπικές απόψεις. Είμαι τελειόφοιτος μαθητής του λυκείου. Από σήμερα ένας Αποτυχημένος άριστος. Συμμετείχα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στοχεύοντας να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ.

Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο). Δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση. Όμως σήμερα έμαθα ότι παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ. Ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες. Ενώ η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα. Σκεπτόμενος τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι δεκάδες συμμαθητές μου βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, μου δημιουργούνται οι εξής απορίες:

Δεν είναι άδικο το ίδιο νομοσχέδιο που «διακρίνει» τους άριστους να τους αποκλείει συγχρόνως και από τα πανεπιστήμια; Πως καλείται ένας μαθητής που δεν κάνει σχέδιο στο σχολείο και διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό διαδικτυακά, να μπορέσει να αποδώσει ικανοποιητικά; Μήπως θα ήταν δίκαιο να επαναφέρετε φέτος η βάση του 10 ως κριτήριο εισαγωγής στην αρχιτεκτονική; Ή οι συντελεστές των Ε.Β.Ε σε όλα τα πανεπιστήμια να γίνουν ίσοι με 0.8; Σας παρακαλώ να αναστοχαστείτε την μη εσκεμμένη αστοχία της Ε.Β.Ε στα ειδικά μαθήματα του σχεδίου. Μην στερήσετε την θέση από μένα και δεκάδες άλλους συμμαθητές μου τα όνειρά μας.

Με εκτίμηση. Κατάκαλος Διονύσιος. 1o πρότυπο λύκειο Αθηνών

Συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της παραίτησης Κεραμέως

Η αλλαγή στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες νέους. Η Νίκη Κεραμέως υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με νύχια και με δόντια. 

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να πάρουν σάρκα και οστά. Συγκεκριμένα από το μεσημέρι της Τρίτης, στο διαδίκτυο αναρτήθηκε ψήφισμα αναφορικά με την παραίτηση της Υπουργού και την ανάκληση της Ε.Β.Ε.

Δριμύ κατηγορώ από τον Αλέξη Τσίπρα στην Νίκη Κεραμέως 

Ο Αλέξης Τσίπρας «απασφάλισε» κατά της Νίκης Κεραμέως και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την Υπουργό και τον Πρωθυπουργό για έγκλημα εκ προμελέτης. Το οποίο αδικεί χιλιάδες υποψήφιους, τις οικογένειές τους, αλλά θα φέρει και τραγικές επιπτώσεις στην παιδεία και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

«Απαντήστε στον Διονύση όχι σε εμένα»

«Έχετε το θάρρος να τους κοιτάξετε στα μάτια; Που ως άλλη Ηρώδης έρχεστε και σφαγιάζετε τα όνειρά τους και των οικογενειών τους; Γιατί;» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προς την Υπουργό. Και συμπλήρωσε «μην απαντήσετε σε μένα. Να απαντήσετε στον Διονύση. Στους χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους».

«Εάν σας απασχολεί τόσο η μαθησιακή εξέλιξη των φοιτητών μας γιατί δεν σας απασχολεί και για αυτούς που θα αποκτήσουν πτυχία κολεγίων; Τα οποία πρωτίστως είχατε φροντίσει να εξισώσετε; Γιατί δεν βάζετε βάσεις στα ιδιωτικά κολέγια; Αλλά εκεί υπάρχει μόνο η βάση του εισοδήματος» τόνισε χαρακτηριστικά για να στρέψει τα βέλη του προς τον πρωθυπουργό λέγοντας «το είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε όλοι στο Πανεπιστήμιο».

«Και όσοι έχουν να ξηλωθούν ας πάνε στα κολέγια. Δεν έχουμε κάτι με τα κολέγια ούτε με τους γονείς που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στα παιδιά τους. Έχουμε πρόβλημα με την αθλιότητα Μητσοτάκη-Κεραμέως να οδηγήσει  με το έτσι θέλω χιλιάδες μαθητές εκεί» σημείωσε.

«Εκ προμελέτης έγκλημα η Ε.Β.Ε»

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «εκ προμελέτης έγκλημα ο αποκλεισμός 20-30 χιλιάδων μαθητών. Αφορά και μία σειρά από τμήματα που δεν θα έχουν επάρκεια φοιτητών και θα οδηγηθούν σε μαρασμό ή σε κλείσιμο. Η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά και ο πρωθυπουργός αποδεικνύεστε έως οι μεγαλύτεροι ντίλερ συμφερόντων που πέρασαν από τα κυβερνητικά έδρανα αυτής της χώρας». 

Επανέλαβε την έκκλησή του: «Σας το λέμε για μια ακόμη φορά. Ακόμα δεν έχει κλείσει η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών για τους μαθητές. Μην εφαρμόσετε την Ε.Β.Ε. Δώστε στους 30.000 μαθητές τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικά. Όπως πέρσι και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια. Μη προχωράτε στο έγκλημα απέναντι σε τόσες χιλιάδες νέους ανθρώπους και στις οικογένειές τους. Αλλά και απέναντι σε δεκάδες περιφερειακές σχολές που οδηγείτε σε αφανισμό και κλείσιμο. Αφού δεν θα έχουν πια σπουδαστές».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] επιστολές διαμαρτυρίας στην Νίκη Κεραμέως, καθώς λόγω Ε.Β.Ε τα τέκνα τους θα μείνουν εκτός […]