Αρχική Αθλητικά νέα Το Europa Conference League είναι ευκαιρία και όχι καταστροφή

Το Europa Conference League είναι ευκαιρία και όχι καταστροφή

0
Rakow celebrate after Kovacevic saves the last minute penalty kick to win the game / przegladsportowy.pl
Dodekanisos

Το UEFA Europa Conference League απέδειξε από τις πρώτες κιόλας αναμετρήσεις των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό, πως αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για διάκριση. Δεν έχει «χολέρα». Δεν αποτελεί ξεπεσμός. Δεν είναι καταστροφή. 

Όταν η UEFA έφερε στην επιφάνεια το Europa Conference League, στο μυαλό της είχε μία διοργάνωση η οποία θα αποτελείται από «μικρούς». Διότι οι μεγάλοι σύλλογοι «κλωτσάνε» (Λίβερπουλ, Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κ.λπ.). Δεν θέλουν ομάδες όπως (παραδείγματα τυχαία) ο Ολυμπιακός, η Αταλάντα, η Σάλτσμπουργκ, η Λουντογκόρετς και πάει λέγοντας, να συμμετέχουν στους ομίλους του Champions League. Διότι εξασφαλίζουν πάρα πολλά λεφτά. Στα σκαριά των μεγάλων εξακολουθεί να υπάρχει η European Super League. Η οποία θα επανέλθει στο προσκήνιο. Οπότε η UEFA έπρεπε να βρει μία λύση για να ικανοποιήσει τους «μεγάλους». Και η λύση είναι το Conference League. 

Όχι, δεν συμμετέχουν μόνο ομάδες από την Ανδόρα, το Γιβραλτάρ και το Σαν Μαρίνο

Θα βαρεθώ να το γράφω. Η Ευρώπη είναι το γλυκό, το επιδόρπιο, είναι το παντεσπάνι! Καλά τα εγχώρια πρωταθλήματα. Αλλά η μαγεία των Ευρωπαϊκών διακρίσεων είναι αυτή που σε κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Εκεί ταράζεις τα νερά. Στην Ελλάδα εξακολουθεί να κυριαρχεί η αντίληψη πως είναι διοργάνωση που αγωνίζονται σύλλογοι από την Ανδόρα, το Γιβραλτάρ, το Σαν Μαρίνο και πάει λέγοντας. Από Βελέζ (Βοσνία) και Αστάνα (Καζακστάν) δύο εκπρόσωποί μας αποχαιρέτησαν νωρίς (ΑΕΚ και Άρης). Και αυτό γιατί δεν επικρατεί σοβαρότητα. Είμαστε -όσο και αν σας ξενίζει- υποανάπτυκτοι στον αθλητισμό.  

Το Conference League αποτελεί ευκαιρία

Το Conference League είναι διοργάνωση των εκπλήξεων. Αποτελεί ευκαιρία γιατί: Όλες οι ομάδες είναι σχεδόν ισοδύναμες και ελάχιστες πραγματικά ξεχωρίζουν. Τους δίνεται λοιπόν η ευκαιρία από αυτές τις μικρές γωνιές της Ευρώπης από όπου προέρχονται, να ονειρευτούν το βήμα παραπάνω.

Στα play offs του Conference League συμμετέχουν 13 σύλλογοι, που θα διεκδικήσουν την πρόκριση τους σε Ευρωπαϊκούς ομίλους για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ενώ άλλοι τρεις εξασφάλισαν ήδη θέση μέσω του Europa League! Η Κούοπιο από την Φινλανδία νίκησε εκτός έδρας 4-3 (από 1-3) την Αστάνα. Μπροστά της έχει τεράστια ευκαιρία να εισέλθει σε όμιλο Ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.
 
Ο Έλληνας Γιάννης Παπανικολάου όταν ανακοινώθηκε από την Πολωνική Ράκουφ.

Η Ράκουφ Τσενστοχόβα κυπελλούχος και κάτοχος του Σούπερ Καπ Πολωνίας, στην πρώτη της συμμετοχή στην Ευρώπη απέκλεισε 4-3 στα πέναλτι την Σούντουβα. Έπειτα πήρε εκτός έδρας νίκη 1-0 στην παράταση, στην έδρα της Ρουμπίν Καζάν και προκρίθηκε στα play offs. Στην οποία αγωνίζεται και ο Έλληνας Γιάννης Παπανικολάου. Ο 22χρονος επιθετικός αγωνίστηκε βασικός και στις δύο αναμετρήσεις της Ράκουφ κόντρα στην Ρωσική ομάδα. 

3-3 ο πρώτος αγώνας, 1-1 στην Νορβηγία και πρόκριση στα πέναλτι με 4-3 για την Τράμπζονσπορ του Τάσου Μπακασέτα.

Θέλετε και άλλα παραδείγματα; Η Τράμπζονσπορ στην οποία αγωνίζεται ο Τάσος Μπακασέτας. Πήρε 1-1 στο «κάστρο» της Μόλντε και την άφησε εκτός, νικώντας την 4-3 στα πέναλτι! Η Φόλα από το Λουξεμβούργο έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε play off, Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. 

Η Σάντα Κλάρα από την Πορτογαλία τελευταία φορά έπαιξε Ευρώπη την σεζόν 2002-03 στο Κύπελλο Ιντερτότο! Φέτος άφησε έξω Σκούπι (ΣΚΟΠΙΑ) και Ολύμπια Λιουμπλιάνας (Σλοβενία), για να παίξει στα play off με την Παρτιζάν. Για να δείτε τι σημαίνει η Ευρωπαϊκή διάκριση για τους ποδοσφαιριστές της. Εννιά εξ αυτών απουσίαζαν λόγω κορονοϊού. Οι συμπαίκτες τους, τους αφιέρωσαν την πρόκριση.

Η επίσης Πορτογαλική Πάσος ντε Φερέιρα την χρονιά 2013-14 έπαιξε ομίλους Europa League. Επτά χρόνια μετά κέρδισε ξανά την έξοδό της στην Ευρώπη και στα play off θα παίξει με την Τότεναμ. Την γνωστή Τότεναμ. Της Αγγλίας ντε! 

Η UEFA πέτυχε τον σκοπό της

Μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, πως ο «μύθος» για το ποιες ομάδες συμμετέχουν καταρρίπτεται. Αυτή ήταν η εικόνα που ήθελε να δει κι η UEFA όταν προωθούσε την συγκεκριμένη διοργάνωση. Το κίνητρο της όπως αναφέραμε πιο πάνω ήταν το Champions League να γίνει μια κλειστού τύπου διοργάνωση προς αποφυγή «περίεργων προκρίσεων». Ενώ το Europa League ενισχύθηκε, για να αποτελέσει την παρηγοριά των ισχυρών συλλόγων που μένουν εκτός της κορυφαίας διοργάνωσης.

Έστω κι έτσι, το Conference League δεν παύει να αποτελεί ευκαιρία για μία καλύτερη πορεία στην Ευρώπη. Σε καμία περίπτωση δεν λέω πως Ελληνική ομάδα θα κατακτήσει την διοργάνωση. Έστω στα προημιτελικά ή στα ημιτελικά ακόμα και στον τελικό να φτάσει, επιτυχία θα είναι. 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments