Το ΔΠΔ «πάγωσε» το ένταλμα σύλληψης του Νεντανιάχου!

0
Dodekanisos

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανέβαλε την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας αυτής της χώρας της Μέσης Ανατολής, Γιόαβ Γκάλαντ, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με Iσραηλινό δημοσίευμα της The Jerusalem Post, η απόφαση ελήφθη αφού οι βρετανικές αρχές κατέθεσαν αίτηση κατά της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ για το θέμα αυτό. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα στο Λονδίνο και σε άλλους να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους έως τις 12 Ιουλίου.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, ο οποίος ζήτησε να εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου, είπε ότι δεχόταν απειλές από πολιτικούς από διαφορετικές χώρες. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ σημείωσε ότι ορισμένοι εκλεγμένοι ηγέτες ισχυρίζονται ευθέως ότι αυτό το δικαστήριο δημιουργήθηκε για την Αφρική και για ηγέτες άπιστους στη Δύση όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Καρίμ Χαν πρόσθεσε ότι το ΔΠΔ «δεν μπορεί να πειστεί ούτε με απειλές ούτε με άλλες ενέργειες» και θα εξακολουθήσει να υπάρχει ένταλμα σύλληψης για εκπροσώπους της ισραηλινής ηγεσίας που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Το αμερικανικό Κογκρέσο, με τη σειρά του, απειλεί το ΔΠΔ με κυρώσεις εάν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, φοβούμενο ότι εάν δημιουργηθεί τέτοιο προηγούμενο, παρόμοια εντάλματα θα μπορούσαν να εκδοθούν εναντίον οποιουδήποτε ατόμου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments