Αρχική Αθλητικά νέα Τζόκοβιτς: Το χρονικό της απέλασης από την Αυστραλία

Τζόκοβιτς: Το χρονικό της απέλασης από την Αυστραλία

0
CREDIT:GETTY IMAGES
Dodekanisos

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς τα έχει ζήσει όλα το τελευταίο 24ωρο, με Σερβία και Αυστραλία να έρχονται σε σύγκρουση στην πιο «τρελή» ιστορία των τελευταίων ετών.

Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, ο μη εμβολιασμένος Νόβακ Τζόκοβιτς γνωστοποιεί μέσω αναρτήσεων του στα social media ότι ταξίδεψε με προορισμό την Αυστραλία προκειμένου να δώσει κανονικά το «παρών» στο Australian Open αφού έλαβε «ιατρική εξαίρεση». Μία ημέρα μετά επικρατεί χαμός και σφοδρές αντιδράσεις για την «εξαίρεση» που έλαβε με τον διευθυντή του Australian Open, Κρεγκ Τάιλι, να καλεί τον Σέρβο να αποκαλύψει τον λόγο πίσω από την «ιατρική εξαίρεση».

Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο, ο Σέρβος τενίστας δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα μαζί του, ώστε να παραλάβει την visa του, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό κράτηση. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο πατέρας του ήταν έξαλλος. Ο Σρντιάν Τζόκοβιτς έκανε λόγο για αιχμαλωσία. Μάλιστα ζητούσε από τους συμπατριώτες του να είναι έτοιμοι για συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το κλίμα μετατράπηκε σε εκρηκτικό! 

Πολιτικές διαστάσεις

Η υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς πήρε και πολιτικές διαστάσεις. Αφότου έγινε γνωστό ότι τον έχουν «μπλοκάρει» στο αεροδρόμιο και μάλιστα υπό αστυνομική επιτήρηση, η Σερβία έστειλε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της στην Αυστραλία. Ενώ ακολούθησε παρέμβαση του Σέρβου προέδρου Αλεξάντρ Βούτσιτς. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Σε ανάρτησή του στο Instagram ο Σέρβος πρόεδρος έγραψε τα εξής: «Μόλις ολοκλήρωσα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Τζόκοβιτς. Είπα στον Νόβακ μας ότι όλη η Σερβία είναι μαζί του. Ότι οι αρχές μας λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να σταματήσουν την ενόχληση του καλύτερου παίκτη τένις στον κόσμο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σε συμφωνία με όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, η Σερβία θα παλέψει για τον Νόβακ, για δικαιοσύνη, και την αλήθεια. Είναι δυνατός, όπως όλοι τον ξέρουμε».

Η θέση του Αυστραλού πρωθυπουργού

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ζήτημα πήρε θέση νωρίτερα και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. Μάλιστα είχε προαναγγείλει ότι δεν θα τύχει διαφορετικής μεταχείρισης σε σχέση με τους υπόλοιπους και ότι θα είναι στο επόμενο αεροπλάνο για το σπίτι του, αν δεν παράσχει αποδείξεις για την ιατρική εξαίρεσή του από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. «Η visa του κ. Τζόκοβιτς ακυρώθηκε. Οι κανονισμοί, είναι κανονισμοί, ειδικά όταν αφορούν τα σύνορά μας. Ουδείς είναι πάνω από τους κανόνες. Η ισχυρή συνοριακή μας πολιτική, είναι σημαντική ώστε να έχει η χώρα ένα από τα μικρότερα ποσοστά θανάτου σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του Covid-19 και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση» έγραψε στο Twitter του ο Μόρισον.

Επιπροσθέτως, η αναπληρώτρια υπουργός Αθλητισμού της πολιτείας Βικτόρια, Jaala Pulford, επιβεβαίωσε χθες με tweet της, ότι η κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει την αίτηση βίζας του Τζόκοβιτς. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρώτησε αν θα υποστηρίξουμε την αίτηση βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς για την είσοδο στην Αυστραλία. Δεν θα παρέχουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς ατομική υποστήριξη αίτησης βίζας για να συμμετάσχει στο Australian Open Grand Slam του 2022. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δύο σημεία: οι εγκρίσεις βίζας είναι θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις είναι θέμα των γιατρών», έγραψε η Pulford.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τζόκοβιτς έχει καταθέσει έφεση κατά της απόφασης των Αυστραλιανών αρχών να ακυρώσουν τη visa του. Ο δικαστής της Μελβούρνης, Αντονι Κέλι θα εξετάσει το αίτημα του Σέρβου. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments