Τις απεχθέστερες εργασιακές πρακτικές εφαρμόζουν όσοι θησαυρίζουν

Τον εκβιασμό που δέχονται οι διανομείς του e-food και με το email που έγινε viral σχολίασε με ανάρτηση του ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης με ανάρτηση του στο facebook. “Τις απεχθέστερες εργασιακές πρακτικές, δεν τις εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την Κρίση, όσο αυτές που θησαυρίζουν από αυτήν”. Με την παραπάνω φράση ο Γ. Βαρουφάκης θέλησε να καυτηριάσει την πρακτική της εταιρίας σημειώνοντας μάλιστα πως κατά την περίοδο των lockdown σημείωσε σημαντική αύξηση κερδών.  

Σε ανακοίνωση του το ΜεΡΑ25 σχετικά με το θέμα αναφέρει:

«Είναι η πιο βάναυση, σχεδόν φεουδαρχική εκμετάλλευση. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη επισημοποιεί τις βάναυσες συνθήκες εργασίας. Στόχος είναι αυτό το οποίο ζουν οι διανομείς, η πλήρης εμπορευματοποίηση της εργασίας, να επεκταθεί σε όλη την αγορά εργασίας. Αυτό είναι το όνειρο κάθε εργοδότη από το Σικάγο και μετά. Η κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων. Η «Μητσοτάκης ΑΕ» δεν είναι κυβέρνηση, είναι ένα μαγαζί που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χειρότερων επιχειρηματιών. Αυτό που επιχειρεί η «Μητσοτάκης ΑΕ» δεν είναι ανάπτυξη, είναι ανάπτυξη της υποανάπτυξης μέσα από τη συντριβή της εργασίας».

Έχουν περάσει μόνο τρείς μήνες από τη μέρα που ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έκανε αυτή τη δήλωση μετά το πέρας της συνάτησής του με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, και το δυστοπικό σενάριο που περιέγραψε, γίνεται πλέον καθημερινό ειδησεογραφικό ρεπορτάζ.

Τελευταία ενσάρκωση αυτής της δυστοπίας η είδηση ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-food, που δραστηριοποιείται στον τομέα της διανομής φαγητού, έναν κλάδο για τον οποίο η πανδημία ήταν κανονικότατος διάδρομος απογείωσης κερδών, αποφάσισε να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των συνεργαζόμενων με αυτή διανομέων, προς το δυσμενέστερο.

Πρόκειται για τη γνωστή ταχυδακτυλουργία αναβαπτίσματος εργαζομένων με υπαλληλική σχέση σε «συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγελματίες», που είναι ένας κουτοπόνηρος όσο και εκβιαστικός τρόπος να μετακυλίσει μια εταιρεία στον εργαζόμενο το κόστος της ασφάλισής του, όσο και αφαίρεσης των εργασιακών δικαιωμάτων που οφείλει να του παρέχει.

Πρόκειται για διεθνές φαινόμενο, (το οποίο έχει περιγράψει έξοχα ο συνοδοιπόρος μας Ken Loach στην ταινία του «Sorry we missed you» και το οποίο φυσικά εφαρμόζει στην Ελλάδα με φανερή προθυμία η κυβέρνηση της Εξυπηρέτησης Κάθε Εργοδοτικού Συμφέροντος, η «Μητσοτάκης Α.Ε.», μέσω των εκτρωματικών εργασιακών ρυθμίσεων του κ. Χατζιδάκη.

Το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή (δείτε εδώ την σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα στον Υπουργό Εργασίας) κατά της μετατροπής εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, σε επισφαλές πρεκαριάτο στο έλεος ανάλγητων κερδοσκόπων.

Διαβάστε επίσης:

Επικαιρότητα

Ελεύθερη Πένα

Αθλητικά Νέα

Αφήστε το σχόλιο σας

σχόλιο

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments