Αρχική Εκδηλώσεις Τιμήθηκε ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης (pics)

Τιμήθηκε ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης (pics)

0
Dodekanisos

Φωτορεπορτάζ: nnanev.com

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής άνοιξε τις πύλες της στην Παλιά Πόλη και συγκεκριμένα στο κατάλυμα της Ισπανίας.

Πρόκειται για την έκθεση του ανάπηρου ζωγράφου Τριαντάφυλλου Ηλιάδη ο οποίος παρά τις κινητικές του δυσκολίες κάνει πραγματικά θαύματα. Ο κ. Ηλιάδης τιμήθηκε μάλιστα κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων που έγινε χθες τόσο από το Δήμαρχο Ρόδου όσο και από τον Διοικητική της 95 ΑΔΤΕ.

Μετά τη βράβευση ακολούθησε έκθεση φωτογραφίας η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή. Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιδήμαρχος Τέρης Χατζηιωάννου, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ευάγγελος Μανδραγός, εκ μέρους της Περιφέρειας ο Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης με τη σύζυγο του, εκ μέρους του ΔΟΠΑΡ ο Στέφανος Κυριαζής, αρκετοί τοπικοί σύμβουλοι και άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ηλιάδης στην τοποθέτηση του, ευχαρίστησε την προϊσταμένη της 4ης Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαρία Μιχαηλίδου για τη σημαντική βοήθεια την πραγματοποίηση της έκθεσης.

Ποιος είναι ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης γεννήθηκε το 1950 στον Πετεινό Ξάνθης, από γονείς αγρότες και με σοβαρή αναπηρία στο πόδι και στα χέρια. Άρχισε από πολύ μικρή ηλικία να ζωγραφίζει με το στόμα, μια και  η φύση του έχει στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Από την ενασχόλησή μ’ αυτή του αντλεί αισιοδοξία και χαρά για τη ζωή, που τις ενισχύει το γεγονός ότι  τα έργα του γίνονται συχνά αντικείμενο θαυμασμού εκ μέρους του κοινού.

Το 1967, και ενώ συνεχώς ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1960, έρχεται σε απευθείας επαφή με τη Διεθνή Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών, που εδρεύει στο Λιχτενστάιν. Το 1970 γίνεται μέλος της Ένωσης και από τότε ζωγραφίζει γι’ αυτή. Η Ένωση αυτή, γνωστή με τα αρχικά  V.D.M.F.K.,  διοργανώνει εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα ή τα πόδια και τυπώνοντάς τα  σε κάρτες και ημερολόγια εξασφαλίζει στα ανάπηρα μέλη της μιαν αξιοπρεπή διαβίωση.

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης έχει κάνει  πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και διακρίνεται για το έργο του.  Το Δεκέμβριο του 1994 έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στις 15.05.1996 το Γυμνάσιο και ο Δήμος Θέρμης, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, οργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον Τριαντάφυλλο Ηλιάδη όπου παρουσιάστηκε το έργο του για 4 ημέρες.

Ο καλλιτέχνης συμμετείχε ακόμα και σε μια ομαδική έκθεση στη Βιέννη, που έγινε με  αφορμή ενός συνεδρίου τον Απρίλιο του 1997 για τα 40 χρόνια της V.D.M.F.K. και φέτος (2007) τον Απρίλιο θα συμμετάσχει σε άλλη μια ομαδική έκθεση και πάλι στην Βιέννη για τα 50 χρόνια της Ενώσεως.

Τον Αύγουστο του ιδίου έτους (1997), καλεσμένος από τον Δήμαρχο Ξάνθης Φ. Αμοιρίδη, πραγματοποίησε μιαν ατομική έκθεση, την οποία εγκαινίασε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης κ. Χ. Μανωλιά. Την έκθεση την  επισκέφτηκαν πάνω από 20.000 κόσμος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου Ξάνθης.

Στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε  άλλη μιαν  ατομική έκθεση υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997, την οποία επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου, βουλευτές Έλληνες και ξένοι και ο πρόεδρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας Akin Berdal. Στις 30 Σεπτεμβρίου την επισκέφτηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στις 4.11.1998 έλαβε  μέρος σε πανελλήνια ομαδική έκθεση στην Αθήνα κι εκεί  η δουλειά του τιμήθηκε με πολύ κολακευτικά σχόλια από τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης. Στις 29.12.1998 ο κ. Ηλιάδης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments