Αρχική Εκτός συνόρων Τι συμβαίνει με την Μπαρτσελόνα;

Τι συμβαίνει με την Μπαρτσελόνα;

0
Dodekanisos

Άφησε τον ζωντανό θρύλο της ομάδας της να φύγει στα ξένα, ενώ ο ίδιος ήθελε να παραμείνει. Έδωσε δανεικό έναν σουπερστάρ της στην ομάδα που τον ανέδειξε. “Σκότωσε” ταλεντάρες της Μασία πουλώντας τες σε τιμές κόστους και ξέμεινε με ένα καθαρόαιμο μπακ για κάθε πλευρά της άμυνας. Γιατί το μεγαθήριο της Ισπανίας ξεπουλάει παίκτες για να γλυτώσει;

Υπόθεση Μέσι: μια παράσταση χωρίς σενάριο

Το ποδοσφαιρικό κοινό συγκλονίστηκε όταν ανήμερα Αυγούστου πληροφορήθηκε την λύση συνεργασίας του Μέσι με την Μπαρτσελόνα. Έπειτα από 18 ολόκληρα χρόνια ο μόνος τρόπος να δούμε τον Αργεντίνο σταρ να αγωνίζεται στο Καμπ Νου, είναι μονάχα αν η κληρωτίδα του Τσάμπιονς Λιγκ φέρει την Μπάρτσα αντιμέτωπη της Παρί.. Κι αυτό γιατί το ίνδαλμα της πόλης αναγκάστηκε να βρει τον επόμενο προορισμό στην καριέρα του με την διοίκηση να αδυνατεί να τον κρατήσει. Πώς τα έφερε έτσι η μοίρα..

Έναν χρόνο πριν οι Βαρκελωνέζοι προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τον Λέο στην εντεκάδα τους, με τον ίδιο να θέλει να αποχωρήσει. Φέτος, αν και ήθελε να παίξει μαζί με τον φίλο του Αγκουέρο, ο πρόεδρος της ομάδας Ζοάν Λαπόρτα δεν κατάφερε να συμμορφωθεί στους κανόνες της Λα Λίγκα και να κρατήσει και τον Μέσι χορτάτο και την πίτα των οικονομικών ακέραιη. Τι κι αν ο τροπαιούχος του Κόπα Αμέρικα δέχθηκε μείωση συμβολαίου που θα άγγιζε μέχρι και το 50%. Ο έγκυρος και ειδικός “μεταγραφολόγος” δημοσιογράφος Φαμπρίτσιο Ρομάνο τόνιζε διαρκώς πως η υπογραφή νέου συμβολαίου του Μέσι είναι δεδομένη σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του προέδρου.

 Όπως, όμως, αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο Λαπόρτα ενδεχομένως να έπαιζε το θέατρο του παραλόγου, εφόσον γνώριζε εξ αρχής ότι τα οικονομικά του συλλόγου δεν θα άντεχαν το βάρος παραμονής του GOAT. Μάλιστα τόνισε πως “η παραμονή του Λιονέλ θα μπορούσε να βάλει το κλαμπ σε ρίσκο για τα επόμενα 50 χρόνια”. Νεϊμάρ, Ποκετίνο και Αλ Κελαϊφι άδραξαν αμέσως την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε και προσέγγισαν τον Μέσι στο Παρίσι. Έτσι τελειώνει το παραμύθι του μικρού Αργεντίνου στην μεγάλη Βαρκελώνη.. για το ότι ο Φάτι παρέλαβε σχεδόν αμέσως το θρυλικό 10άρι στην φανέλα δεν θα αναφερθούμε καν…

Υπόθεση Γκριεζμάν: Μπάχαλο και ζημιές της τελευταίας στιγμής

Η τελευταία μέρα των μεταγραφών επιφύλασσε εκπλήξεις και σεισμούς μεγατόνων στο στρατόπεδο των Καταλανών. Ο Αντουάν Γκριεζμάν έπειτα από 107 εκατομμύρια, 102 παιχνίδια και 35 γκολ με συνολική αποτίμηση ένα Κόπα Ντελ Ρέι, επιστρέφει στο πατρικό του, την Ατλέτικο του Σιμεόνε. Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Μπαρτσελόνα παραχωρεί έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή της σε έναν πρωταγωνιστικό ανταγωνιστή της. Την προηγούμενη χρονιά, ο “λούζερ” Λουίς Σουάρεζ έφυγε ως ελεύθερος στην Μαδρίτη και κατέκτησε σχεδόν μόνος του το ισπανικό πρωτάθλημα.

 Όπως και στην περίπτωση του Μέσι, κι εδώ ο λόγος της συγκεκριμένης μετακίνησης έγκειται στα οικονομικά. Βέβαια, στο αρχικό μεταγραφικό πακέτο, όπως κάνουν λόγο τα ισπανικά μέσα, υπήρχε ανταλλαγή ανάμεσα στις δυο ομάδες. Γκριεζμαν στην Ατλέτικο και Ζοάο Φέλιξ στην Μπάρτσα. Αντ’ αυτού, αντί για τον Φέλιξ στην επίθεση θα πλαισιώνεται ο Λουκ Ντε Γιόνγκ. Ούτε Καβάνι, ούτε Ντάνι Όλμο που ακούγονταν. Ο 31χρονος επιθετικός των 19 γκολ σε 93 παιχνίδια στην Σεβίλλη θα βρεθεί να αγωνίζεται δανεικός με οψιόν αγοράς, στην Βαρκελωνη. Κάτι τέτοιο, τουλάχιστον, δεν υπάρχει στο deal του Γκρίζι με τους ροχιμπλάνκος.

Υπόθεση Έμερσον: Αγοράζω φτηνά πουλάω ακριβά

Ο Βραζιλιάνος μπακ δεν στέριωσε ποτέ στην Βαρκελώνη, αφού μετά από δυο σεζόν δανεισμού στην Μπέτις υπέγραψε μόνιμα στην ομάδα της Ανδαλουσίας. Φέτος, έπειτα από εξαιρετικές εμφανίσεις του, τόσο στην Ισπανία, όσο και στο Κόπα Αμέρικα, η Μπαρτσελόνα ενεργοποίησε την ρήτρα επαναγοράς, αγοράζοντας τον για μόλις 9 εκατομμύρια. Αυτό έγινε στις 2 Αυγούστου. O Έμερσον πέρασε ως αλλαγή στην θέση του Ντεστ στα δυο πρώτα ματς της σεζόν ενώ αγωνίστηκε στο βασικό σχήμα απέναντι στην Χετάφε.

Κι όμως, την τελευταία μέρα των μεταγραφών ανακοινώθηκε από την Τότεναμ του Λονδίνου για 25 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στην Μπαρτσελόνα άντεξε 29 μέρες! Ο ίδιος εμφανώς απογοητευμένος έδωσε συνέντευξη στην ισπανική Μάρκα, στήνοντας στον τοίχο την διοίκηση των μπλαουγκράνα:

“Με πληγώνει ο τρόπος που με διαχειρίστηκε η Μπαρτσελόνα. Είναι ξεκάθαρο ότι όταν με αγοράζανε, είχαν την πρόθεση να με πουλήσουν αλλού. Εξακολουθούσα να τους λέω ότι το όνειρό μου είναι να παίξω εδώ, όμως δεν είμαι ανόητος. Χρησιμοποίησαν όμορφα λόγια, αλλά θέλανε να με διώξουν.”

Τραγική ειρωνεία παραμένουν τα λόγια του προέδρου Λαπόρτα κατά την παρουσίαση του στο Καμπ Νου. Δήλωσε πως η ρήτρα μεταγραφής του άγγιζε τα 300 εκατομμύρια ευρώ κι ότι σκόπευαν να τον κρατήσουν πάρα πολλά χρόνια. Τελικά ούτε για 300 εκατομμύρια έφυγε, ούτε άντεξε καιρό…

Υπόθεση Πιάνιτς: έφυγε, αλλά τελικά ποιος γλίτωσε;

Η υπόθεση ξίνισε πολλούς από την αρχή. Δίνεις έναν υπερταλαντούχο νεαρό αθλητή για να πάρεις άλλον έναν μέσο που θα αρχίσει να φθίνει; Για να κατατοπιστείτε, Μπαρτσελόνα και Γιούβεντους έκαναν ανταλλαγή ποδοσφαιριστών τον Σεπτέμβριου του 20’, ανάμεσα στον Άρθουρ(24χρονών) και τον Μίραλεμ Πιάνιτς(30 χρονών). Αμφότεροι παικταράδες στις ομάδες του, τα βρήκαν σκούρα στους νέους τους συλλόγους. Ο Βόσνιος έπειτα από μια σεζόν μετρημένων και χλιαρών εμφανίσεων στην Καταλονία, στάλθηκε δανεικός στην Μπεσίκτας προκειμένου να μην πιάνει χώρο στην ομάδα, αλλά και λόγω (φυσικά) οικονομικών προβλημάτων. Ο ίδιος φάνηκε αισθητά δυσαρεστημένος, όχι τόσο για τον δανεισμό, όσο για τον χειρισμό της κατάστασής του από τον προπονητή. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

“Ο Κούμαν δεν με σεβάστηκε καθόλου. Ποτέ δεν μου μιλούσε! Δεν μπορώ να περάσω ξανά μια χρονιά όπως η περσυνή. Δεν είχε πρόβλημα με το παίξιμό μου και δεν μου έδινε απαντήσεις. Είμαι ένας αθλητής που μπορεί να τα αποδεχτεί όλα (πχ τον δανεισμό), όμως πάντα θα ήθελα να υπάρχει από πίσω μια εξήγηση.. κι όχι να συμπεριφερόμαστε σαν 15χρονα. Συμφώνησα να μειώσω τις αποδοχές μου και να ενσωματωθώ στην Μπεσίκτας γιατί αγαπώ να παίζω μπάλα.”

Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εκεί…

Υπόθεση Μορίπα: Ψέματα και πάλι ψέματα

Οι τρανταχτές αλλαγές στους μπλαουγκράνα, όπως καταλαβαίνετε, συνέβησαν την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου. Μία από αυτές ήταν και η αποχώρηση του Ιλάιθ Μορίμπα στην Ρεντ Μπουλ Λειψία. Ο Ισπανός άσσος έψαξε την τύχη του αλλού μετά από 11 χρόνια παρουσίας στις ακαδημίες της Μασία. Ο Λαπόρτα σε συνέντευξη του επισήμανε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανανέωσης μετά το χάσμα που προέκυψε. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως “δεν θέλει παίκτες στην ομάδα που δεν θέλουν ανανέωση, καθώς αφήνει μια άσχημη επίγευση”.

 Ο Μορίμπα κατά την παρουσίαση του στην γερμανική ομάδα διέψευσε τις εν λόγω δηλώσεις, θεωρώντας τες ψευδείς και ανακριβείς. Τόνισε πως μέλη της διοίκησης λένε πολλά ψέματα, αλλά θα κρατήσει το στόμα του κλειστό λόγω του σεβασμού απέναντι στον σύλλογο. Τέλος είπε πως οι τελευταίοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι για τον ίδιο και την οικογένεια του, που δέχθηκαν απειλητικά μηνύματα, ενώ στην πραγματικότητα δεν άξιζε τίποτα από αυτά. Φυσικά, τα όσα ειπώθηκαν από τον Μορίμπα προβλημάτισαν αρκετά τους φιλάθλους..

Υπόθεση των Μπακ: ένας 32χρονος κι ένας άπειρος να καλύπτουν όλη την πλευρά

Εντάξει ο Ζόρντι Άλμπα δεν είναι όποιος κι όποιος. Μεγάλος παίκτης, με πολλά τρεξίματα, εξαιρετικές σέντρες και πολύ καλές τοποθετήσεις στο γήπεδο. Κοινώς ένα μηχανάκι για την Μπαρτσελόνα, που βοήθησε και ασίσταρε αρκετές φορές στο παρελθόν τον Λέο Μέσι. Πλέον, όμως, θα αναλάβει ένα δύσκολο έργο, καθώς δεν υπάρχει κάποιος αντικαταστάτης του μετά την φυγη του Φίρπο στην Λιντς. Ακόμα κι οι καλύτεροι χρειάζονται ξεκούραση, κι αυτήν την στιγμή στην Βαρκελώνη δεν υπάρχει κάποιος καθαρόαιμος αριστερός μπακ να δώσει ανάσες στον Ισπανό διεθνή. Βέβαια, το ίδιο ισχύει και στην άλλη πλευρά, με τον Σερτζίνιο Ντεστ να μένει μόνος. Ειδικά στα δεξιά, ο Ντεστ και είναι μικρός και φυσικά πιο άπειρος, αλλά και είναι μόλις η δεύτερη σεζόν του στο σύλλογο. Λενγκλέ και Μινγκουέθα ενδεχομένως να χρειαστεί να καλύψουν τα πλάγια της άμυνας, χωρίς ωστόσο να είναι η φυσική τους θέση. Εννοείται πως δεν θέλουμε να συμβεί, αλλά τι θα γίνει αν κάποιος από τους δυο τραυματιστεί;

Υπόθεση Αποχωρήσεων: που πήγαν τα ταλέντα οέο;

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τις καλές προσθήκες της Μπαρτσελόνα φέτος το καλοκαίρι. Ασχέτως των αποχωρήσεων και της κίνησης πανικού με τον Ντε Γιόνκγ. Έρικ Γκαρσία στην άμυνα και Μέμφις Ντεπάι με Σέρχιο Αγκουέρο στην επίθεση. Βέβαια το γεγονός ότι ήρθαν ως ελεύθεροι δεν μας λέει κάτι αφού για να μπορέσουν να δηλωθούν στην λίστα της Λα Λίγκα έπρεπε αρχικά να αντισταθμιστούν τα οικονομικά του συλλόγου. Κλασικά. Για να συμβεί αυτό, Μπουσκέτς, Άλμπα και Πικέ δέχτηκαν μείωση απολαβών στα συμβόλαια τους. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι εκεί.

Η Μπαστελόνα κατέχει ένα από τα καλύτερα φυτώρια παραγωγής ταλέντων στον κόσμο, την Λα Μάσια. Επίσης διαθέτει ένα περίφημο δίκτυο σκάουτ για ποδοσφαιρικά παιδομαζώματα σε πολύ χαμηλή τιμή. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, είδαμε πολλές αποχωρήσεις και μάλιστα με ποδοσφαιριστές που μελλοντικά θα μπορούσαν να πλαισιώνουν την αρχική εντεκάδα. Επιπροσθέτως, όλοι αυτοί έφυγαν είτε ως ελεύθεροι, είτε σχεδόν τζάμπα. Ο Ζαν Κλερ Τοντιμπό αποχώρησε για 7,6 εκατομμύρια στην Νις, ενώ ο Τσαρλς Αλένια για μόλις 4,5 εκατ. στην Χετάφε. Τρινκάο και Μανάι στάλθηκαν δανεικοί σε Αγγλία και Ιταλία αντίστοιχα, ενώ οι Μιράντα, Φερνάντες και Μοντσού αποχώρησαν με free transfer. Ο συνολικός μέσος όρος των αποχωρήσεων αγγίζει σχεδόν τα 22 έτη, ενώ τα λεφτά που μπήκαν στα ταμεία της διοίκησης τα 12,1 εκατομμύρια. Η αξία τους παρόλα αυτά έφτανε τα 40 εκατομμύρια. Επομένως, ο σύλλογος ξεπούλησε χωρίς να αποσυμπιέσει το πρόβλημα των οικονομικών που αντιμετωπίζει. Συνεπώς γιατί να προβεί σε τέτοιες ενέργειες και που αποσκοπούν;

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν με την έλευση του νέου προέδρου στην μετά-Μπαρτομέου εποχή. Μένει να δούμε πως θα τα πάει η Μπαρτσελόνα τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη κι αν μπορεί να φέρει πίσω, ακόμα κι έτσι την παλιά της αίγλη..

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments