Αρχική Επικαιρότητα Τέξας: Δικαστήριο ανατρέπει διάταγμα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Τέξας: Δικαστήριο ανατρέπει διάταγμα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας

0
Dodekanisos

Ομοσπονδιακή δικαστής ανέτρεψε χθες Τετάρτη (10/11) διάταγμα του κυβερνήτη της πολιτείας Τέξας, του Greg Abbott, που απαγόρευε να επιβάλλεται η χρήση μάσκας στα σχολεία, ανοίγοντας τον δρόμο στις σχολικές περιφέρειες να ορίζουν δικούς τους κανόνες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Lee Yeakel, η πρόεδρος του δικαστηρίου της δυτικής περιφέρειας του Τέξας, επιχειρηματολόγησε στο σκεπτικό της απόφασής της πως το διάταγμα του Greg Abbott παραβιάζει τον νόμο περί των Αμερικανών με αναπηρία (Americans with Disabilities Act) του 1990. Πρόκειται για έναν νόμο, που επιβάλλει την εφαρμογή μέτρων προστασίας για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες. Στην απόφασή της, η Yeakel τόνισε πως το εκτελεστικό διάταγμα του κυβερνήτη Abbott θέτει παιδιά με ειδικές ανάγκες σε κίνδυνο.

Ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης Ken Paxton εξέφρασε την αντίρρησή του, τονίζοντας πως «διαφωνεί σθεναρά» με την ετυμηγορία και ότι εξετάζει «όλες τις νομικές οδούς» για να την αμφισβητήσει.

Το ζήτημα της χρήσης μάσκας έχει μετατραπεί σε «μήλον της -πολιτικής- έριδος» σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ. Οι υποστηρικτές της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας, υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητη, για να αποτρέπεται η μετάδοση του κορονοϊού. Ενώ όσοι είναι κατά της χρήσης μάσκας διατείνονται πως παραβιάζουν τις ατομικές ελευθερίες.

Ορισμένες σχολικές διευθύνσεις σε συντηρητικές πολιτείες όπου έχει απαγορευθεί ρητώς να ζητούν να γίνεται χρήση μάσκας αψηφούν την απαγόρευση. Άλλες θεωρούν πως είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν. Στο Τέξας, αρκετές σχολικές περιφέρειες, όπως αυτές του Ντάλας, του Χιούστον και του Σαν Αντόνιο, παραβιάζουν την απαγόρευση. Όμως κάποιες άλλες ακολουθούν τις νομοθεσίες.

Στην απόφασή της η Lee Yeakel, επισημαίνει πως η πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλλει την απαγόρευση στα σχολεία, ούτε να τους επιβάλει πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Εναντίον του εκτελεστικού διατάγματος του Abbott είχαν προσφύγει υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μαθητών με ειδικές ανάγκες.

Η απόφαση ήρθε στη δημοσιότητα την ημέρα που ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποκύψει εξαιτίας επιπλοκών του κορονοϊού στο Τέξας έχει ξεπεράσει τους 70.000.

Τη Δευτέρα στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 2.755 Τεξανοί με κορονοϊό, σύμφωνα με την εφημερίδα Texas Tribune. Ως την ίδια ημέρα, είχε εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 53,5% των κατοίκων της πολιτείας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments