Αρχική Επικαιρότητα Ταλιμπάν: «Διπλό χτύπημα» σε δημοσιογράφους και γυναίκες

Ταλιμπάν: «Διπλό χτύπημα» σε δημοσιογράφους και γυναίκες

0
Afghans have staged street protests across the country since the Taliban returned to power, sometimes with several hundred people and many with women at forefront BULENT KILIC AFP
Dodekanisos

Έναν μικρό πανικό προκάλεσαν οι Ταλιμπάν, σήμερα στο κέντρο της Καμπούλ. Ειδικότερα, χτύπησαν αρκετούς δημοσιογράφους προκειμένου να τους εμποδίσουν να καλύψουν μια διαδήλωση γυναικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Μια ομάδα είκοσι γυναικών κατάφερε να διαδηλώσει στο κέντρο της Καμπούλ. Αφορμή της διαδήλωσης στάθηκε η υπεράσπιση τους δικαιώματός τους στην μόρφωση και την εργασία. Ντυμένες με μαντίλια και παντελόνια οι διαδηλώτριες φώναξαν «ανεργία, φτώχεια, πείνα» και «θέλουμε να εργαστούμε». Επιπλέον ζήτησαν την επαναλειτουργία των σχολείων για τα κορίτσια.

Οι διαδηλώτριες, τις οποίες είχαν περικυκλώσει οι δυνάμεις των Ταλιμπάν (δεν βιαιοπράγησαν εναντίον τους), κρατούσαν κόλλες χαρτιού Α4 όπου είχαν γράψει «δεν έχουμε το δικαίωμα να εργαστούμε».

Όμως, στη σημερινή διαδήλωση οι Ταλιμπάν εμπόδισαν τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν τις γυναίκες. Δεν τους επέτρεψαν ούτε να φωτογραφίσουν ή να βιντεοσκοπήσουν τη διαμαρτυρία τους.

Ένας από τους δημοσιογράφους που ήταν παρών στο σημείο δέχθηκε χτυπήματα από τη λαβή ενός όπλου. Κάποιοι από τους Ταλιμπάν κρατούσαν τουφέκια ΑΚ-47 ή Μ-16. Ενώ τουλάχιστον δύο ακόμη δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν. 

Οι γυναίκες δεν δέχθηκαν σωματική επίθεση στη διάρκεια της πορείας τους. Όμως οι Ταλιμπάν προσπάθησαν επανειλημμένα να διακόψουν τη διαμαρτυρία τους. Ωστόσο δεν προχώρησα σε συλλήψεις όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ του εξωτερικού

Τελικά οι γυναίκες αποφάσισαν μόνες τους να τερματίσουν τη διαμαρτυρία τους, δήλωσε μία από τις διοργανώτριες στο AFP.

«Αυτή είναι η κατάσταση. Οι Ταλιμπάν δεν σέβονται τίποτα. Ούτε τους δημοσιογράφους, ξένους ή ντόπιους, ούτε τις γυναίκες», κατήγγειλε μία διοργανώτρια της κινητοποίησης, η Zahra Mohammadi.

«Το μήνυμά μου σε όλα τα κορίτσια της χώρας είναι μην φοβάστε τους Ταλιμπάν. Ακόμη κι αν η οικογένειά σας δεν σας αφήνει να βγείτε από το σπίτι, μη φοβάστε. Βγείτε, ελάτε, κάντε θυσίες, πολεμήστε για τα δικαιώματά σας. Πρέπει να το κάνετε. Για να αλλάξουν τα πράγματα για την επόμενη γενιά», τόνισε η ακτιβίστρια.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments