Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Τα σπασμένα αγάλματα του Μουσείου της Κω κι η επερώτηση του βουλευτή...

Τα σπασμένα αγάλματα του Μουσείου της Κω κι η επερώτηση του βουλευτή Μάνου Κόνσολα

0
Dodekanisos

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Κω δεν προκάλεσε ζημιές μόνο σε σπίτια και επιχειρήσεις αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω.

Συγκεκριμένα, αρκετά γλυπτά έγειραν από τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα να προσκρούσουν σε τοίχους, ενώ άλλα έπεσαν στο πάτωμα και έσπασαν.

Επίσης, αίσθηση προκαλεί ότι κάποια δημοσιεύματα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ευθύνεται για τις ζημιές ο τρόπος που είχαν στηθεί οι βάσεις των αγαλμάτων.

Σημειώνεται ότι στην αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά τις ζημιές από τον σεισμό γινόταν λόγος μόνο για μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία.

Τη Δευτέρα, κι αφού ήρθε στο φως της δημοσιότητας η φωτογραφία, το υπουργείο εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «από το σύνολο των 43 γλυπτών που εκτίθενται σε βάσεις και βάθρα, έπεσαν εξαιτίας του ισχυρότατου σεισμού τρεις ακέφαλοι κορμοί και μία κεφαλή, στα οποία παρατηρούνται μικρές απολεπίσεις και θραύσεις, κυρίως στις γύψινες συμπληρώσεις».«Τα υπόλοιπα γλυπτά διασώθηκαν ακέραια και στη θέση τους. Συνεργείο της Εφορείας αποτελούμενο από αρχαιολόγους, συντηρητές και τεχνικούς, εργάζεται εντατικά ώστε να αποδοθεί το Μουσείο το ταχύτερο δυνατόν στο κοινό» σημειώνει το υπουργείο.

Είχε προηγηθεί σχετική δήλωση από την τομεάρχη Πολιτισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη στην οποία ανέφερε:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έκανε επιλεκτικές και ολιγόλογες ανακοινώσεις για τις ζημίες που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κω.

Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα, όμως, διαχρονικά, λόγω της μέριμνας των αρμόδιων αρχαιολόγων, οι περιπτώσεις καταστροφής πολιτιστικών θησαυρών είναι σπάνιες.

Η περίπτωση της πτώσης των αγαλμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, αποτελεί πρωτοφανές γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται σε πλημμελή στερέωση τους. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει να διερευνήσει το περιστατικό και να αναζητήσει τυχόν ευθύνες για την ανεπίτρεπτη αυτή καταστροφή».

Χθες επίσης κατατέθηκε επερώτηση από τον Τομεάρχη Τουρισμού και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, με την οποία θέτει επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Κω.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2017
Αρ.Πρ.: 7540/24/07/17

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κυρία Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Κω»

Κυρία Υπουργέ,

Ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός στην Κω προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία του νησιού.
Υπάρχουν σημαντικές ζημιές στο Κάστρο και σε Οθωμανικά Τεμένη, ενώ έκλεισε το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Αυτή τη στιγμή, προέχει η αποκατάσταση των ζημιών προκειμένου τα μνημεία, αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού, να είναι προσβάσιμοι στους επισκέπτες.
Άλλωστε, το πολιτιστικό και ιστορικό κεφάλαιο του νησιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό.
Η Πολιτεία, μέσω του ΤΑΠΑ που διαχειρίζεται τους αρχαιολογικούς χώρους, εισπράττει χιλιάδες ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού κάθε χρόνο και οφείλει να τηρεί την αρχή της ανταποδοτικότητας.
Σε αυτή τη φάση προέχει να προχωρήσουν οι μελέτες και οι εργασίες αποκατάστασης στο Κάστρο και τα Οθωμανικά Τεμένη αλλά και να επαναλειτουργήσει, μετά από το σχετικό έλεγχο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων αποκατάστασης των αρχαιολογικών χώρων και των νεώτερων μνημείων της Κω;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κω;

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments