Αρχική Αθλητικά νέα Τα σημαντικότερα στατιστικά από τον τελικό Ιταλία-Αγγλία

Τα σημαντικότερα στατιστικά από τον τελικό Ιταλία-Αγγλία

0
Dodekanisos

Η Διεθνής Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) κατέγραψε τα σημαντικότερα στατιστικά του χθεσινού τελικού. Θυμίζουμε πως νικήτρια ήταν η Ιταλία κόντρα στην Αγγλία με 3-2 στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση). 

Αναλυτικά τα σχετικά στατιστικά: 

Ο τελικός του EURO 2020 ήταν ο δεύτερος τελικός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που κρίθηκε στα πέναλτι, μετά από εκείνον του 1976.

Ήταν ο τρίτος τελικός μεγάλης διοργάνωσης (EURO και Παγκόσμιο Κύπελλο) που πραγματοποιήθηκε στο «Γουέμπλεϊ». Και στους τρεις είχαμε παράταση. Όμως αυτή τη φορά ο νικητής κρίθηκε στα πέναλτι. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις (Αγγλία-Δυτική Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 & Γερμανία-Τσεχία στο EURO του 1996).

Ήταν η τρίτη διαδοχική περίπτωση που μία ομάδα, η οποία έπαιξε τελικό EURO στην έδρα της, ηττήθηκε. Είχαν προηγηθεί οι ήττες της Πορτογαλίας το 2004 και τη Γαλλίας το 2016.

Από τους 15 νοκ-άουτ αγώνες που παίχθηκαν στο EURO, οκτώ πήγαν στην παράταση. Αποτελεί ισοφάριση του σχετικού ρεκόρ σε μεγάλα τουρνουά: οκτώ στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1990 και του 2014.

Ο Κιελίνι άφησε πίσω τον Μπουφόν

Ο Τζόρτζιο Κιελίνι αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο παίκτη που άρχισε τελικό στο EURO ως αρχηγός (36 ετών και 331 ημερών). Ξεπέρασε τον Τζανλουίτζι Μπουφόν το 2012 (34 ετών και 154 ημερών).

H «λεοντόκαρδη» Ιταλία

Η Ιταλία κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιό της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ύστερα από 53 χρόνια από το πρώτο της (1968). Πρόκειται για το μεγαλύτερο «χάσμα» για μία ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης.

Η Ιταλία έγινε η τρίτη ομάδα που νίκησε σε δύο διαδικασίες πέναλτι σε μεγάλη διοργάνωση (Παγκόσμιο Κύπελλο ή EURO). Οι άλλες είναι η Κροατία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και η Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990.

Η «κατάρα» της Σίτι 

Τέσσερις παίκτες της Αγγλίας έχουν ηττηθεί στους τελικούς του Champions League και του EURO την ίδια χρονιά. Πρόκειται για τους Γουόκερ, Στόουνς, Στέρλινγκ και Φόντεν (όλοι από τη Μάντσεστερ Σίτι). Προηγουμένως, το ίδιο συνέβη με τον Μπάλακ το 2008 (Γερμανία, Τσέλσι) και τον Γκριεζμάν το 2016 (Γαλλία, Ατλέτικο Μαδρίτης).

Δύο παίκτες της Ιταλίας νίκησαν στον τελικό του Champions League και του EURO την ίδια χρονιά: Ζορζίνιο και Έμερσον.

Ο Σο πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των EURO

Ο Λουκ Σο (Αγγλία) σημείωσε το γρηγορότερο γκολ σε τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: ένα λεπτό και 57 δευτερόλεπτα. Είναι επίσης το δεύτερο πιο γρήγορο γκολ σε τελική φάση μεγάλων διοργανώσεων (μετά τον Γιόχαν Νέεσκενς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, ένα λεπτό και 27 δευτερόλεπτα).

Το ρεκόρ του Μπονούτσι

Ο Λεονάρντο Μπονούτσι (Ιταλία) έγινε ο μεγαλύτερος σκόρερ σε τελικό του EURO (34 ετών και 71 ημερών). Κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ του Μπερντ Χέλτσενμπαϊν (Δυτική Γερμανία) το 1976 (30 ετών και 103 ημερών).

Από τον Ράικαρντ στον Σάουθγκεϊτ 

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ (Αγγλία) έγινε ο δεύτερος άνθρωπος στην ιστορία που ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Στους ημιτελικούς του EURO 1996 κόντρα στη Γερμανία ο Σάουθγκεϊτ αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι της διαδικασίας. Ένα άλλο τέτοιο άτομο είναι ο Φρανκ Ράικαρντ (Ολλανδία). Το 1992 έχασε ως παίκτης στους ημιτελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα πέναλτι από τη Δανία. Στη συνέχεια ως προπονητής ηττήθηκε με τον ίδιο τρόπο στους ημιτελικούς του EURO 2000 από την Ιταλία. Σε αντίθεση με τον Σάουθγκεϊτ, ο Ράικαρντ ήταν εύστοχος από τα 11 μέτρα στη σχετική διαδικασία.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments