Αρχική Videos Τα πράγματα είναι πιθανό να γίνουν χειρότερα, λέει το ΔΝΤ

Τα πράγματα είναι πιθανό να γίνουν χειρότερα, λέει το ΔΝΤ

0

Πτώση της παγκόσμιας οικονομίας κατά τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι «τα πράγματα είναι πιο πιθανό να χειροτερέψουν» και δήλωσε ότι η ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τις απόψεις του Ταμείου για την οικονομία.

Η πανδημία του κορωνοϊού, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών επηρεάζουν επίσης τις παγκόσμιες οικονομίες επιδεινώνοντας άλλες κρίσεις, όπως η επισιτιστική ανασφάλεια και τα υψηλά επίπεδα χρέους σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. «Οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται», λέει η Γκεοργκίεβα, και επισημαίνει την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι οι χώρες που αποτελούν το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βιώσουν τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης φέτος ή το επόμενο έτος.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ έχει ήδη μειώσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη τρεις φορές, επομένως τώρα αναμένουν 3,2 τοις εκατό για το 2022 και 2,9 τοις εκατό για το 2023. Οι ζοφερές προβλέψεις έρχονται σε μια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια με την ελπίδα να δαμάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήταν η πιο επιθετική στη χρήση των αυξήσεων των επιτοκίων ως εργαλείο για να μειώσει τον πληθωρισμό, αν και οι κεντρικές τράπεζες από την Ασία έως την Αγγλία άρχισαν επίσης να αυξάνουν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το AP.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments