Αρχική Videos Τα νέα μέτρα φέρνουν μάσκες παντού από αύριο

Τα νέα μέτρα φέρνουν μάσκες παντού από αύριο

0
Dodekanisos

Μάσκες παντού και ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων. Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία. Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα από το πρωί της Παρασκευής (24/12).

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσαν από κοινού ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα περιοριστικά μέτρα θα «τρέξουν» σε δύο στάδια. Η εφαρμογή τους αρχίζει το πρωί της Παρασκευής (06.00) και θα διαρκέσουν έως τις 3 Ιανουαρίου (2022). Μάλιστα η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου προκειμένου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση και να εισηγηθεί το δεύτερο «κύμα» μέτρων. Τα μέτρα θα επικετρωθούν στη διασκέδαση (ωράριο), αθλητικές εκδηλώσεις και τηλεργασία. 

Συγκεκριμένα, από αύριο στις 6 το πρωί και μέχρι το πρωί της 3ης Ιανουαρίου ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει και για την εστίαση και τα γυμναστήρια, εφόσον δεν είναι απαραίτητη η απουσία της για τη διασκέδαση ή άθληση. Οι πολίτες όμως θα πρέπει πχ να φοράνε μάσκα όταν μπαίνουν στο χώρο και πηγαίνουν στο τραπέζι τους.
  • Στους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των εορτών. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Δήμων ακυρώνονται, όπως και ιδιωτικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς δημοσιους χώρους. Τα θεματικα πάρκα θα λειτουργήσουν με μέτρα.
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR test 72 ωρών ή το Rapid test 24 ωρών θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη μέρα και την τέταρτη μέρα από την είσοδό τους. Πρόκειται όμως για συσταση καθώς ο έλεγχος είναι δυσκολος.
  • Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, ιδίως για τους νέους, καθώς είναι αυξημένα τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες και άρα εκτιμάται ότι σχετίζονται με τη διασκέδαση. Ο κ. Πλεύρης κάλεσε τους νέους να βγουν και να διασκεδάσουν, αλλά να κάνουν τεστ πριν και μετά και να αποφύγουν στενές επαφές με γονείς και παππουδες.

Όπως διευκρινίστηκε για τις δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά. Ο υπουργός έκρινε επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments