Αρχική Επικαιρότητα Τα κατάφεραν οι μεταλλουργοί στην Ισπανία!

Τα κατάφεραν οι μεταλλουργοί στην Ισπανία!

0
Dodekanisos

Ο αλύγιστος αγώνας των μεταλλουργών του Κάντιθ -με απεργία εννέα ημερών και ευρεία στήριξη από την κοινωνία- για αύξηση μισθών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς οι εργοδότες αποδέχτηκαν τα αιτήματά τους.

Οι μεταλλουργοί στο Κάντιθ της Ισπανίας, ύστερα από απεργία εννέα ημερών και έχοντας στο πλευρό τους και άλλα στρώματα της τοπικής κοινωνίας ανάγκασαν την εργοδοσία να αποδεχτεί τα αιτήματά τους για αύξηση μισθών σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.

Στις 16 του μήνα τα συνδικάτα τους άρχισαν απεργία διαρκείας, η οποία όπως τονίσαμε διήρκησε εννιά ολόκληρες ημέρες και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20.000 μεταλλουργοί. Την περασμένη Τρίτη, μία μέρα πριν καταλήξουν σε συμφωνία οι εκπρόσωποι συνδικαλιστών και εργοδοτών, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση στο Κάντιθ με τη συμμετοχή φοιτητών, συνταξιούχων και άλλων πολιτών που ήθελαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς. Η αστυνομία απάντησε με υπέρμετρη καταστολή όταν τμήμα των διαδηλωτών επιχείρησε να στήσει οδοφράγματα σε μια κεντρική λεωφόρο της πόλης. Το ξύλο, οι πλαστικές σφαίρες, αλλά και το τεθωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού που έκανε την εμφάνισή του στους δρόμους, προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση ακόμα και σε ορισμένα μέλη της κυβέρνησης.

«Δεν είναι εγκληματίες. Είναι άνθρωποι που διεκδικούν νόμιμα τα δικαιώματά τους», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, η οποία επεξεργάζεται το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που φιλοδοξεί να καταρρίψει το μεγαλύτερο κομμάτι της νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης Ραχόι. Τη στάση της αστυνομίας επέκρινε έντονα και ο εκλεγμένος με το Podemos δήμαρχος του Κάντιθ, Χοσέ Μαρία Γκονθάλεθ, ο οποίος απαίτησε παράλληλα την παραίτηση του απεσταλμένου της κεντρικής κυβέρνησης στην Ανδαλουσία Χοσέ Πατσέκο.

«Είμαστε χαρούμενοι. Στο τέλος της διαδρομής, που θα διαρκέσει τρία χρόνια, οι εργάτες τουλάχιστον δεν θα χάσουν την αγοραστική τους δύναμη», δήλωσε ο Χουάν Λινάρεθ, επικεφαλής του τοπικού βιομηχανικού παραρτήματος της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Επιτροπών, μιας από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της Ισπανίας, για τις διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία προβλέπει αύξηση των μισθών κατά 2% ετησίως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Αν ο πληθωρισμός ξεπερνά αυτό το ποσοστό, οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύψουν το 80% της διαφοράς ανάμεσα στο 2% και την αύξηση του πληθωρισμού.

Μια σημαντική νίκη για τους περίπου 20.000 εργαζόμενους σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την επισφάλεια και τους χαμηλούς μισθούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανέκαθεν η επαρχία του Κάντιθ είχε από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα. Σήμερα ανέρχεται στο 23%. Φέτος τον Οκτώβρη που ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,5%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και χρόνια, ενώ οι μισθοί παρέμεναν στάσιμοι, η οργή ξεχείλισε.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments