Αρχική Videos “Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού μπορούν να επανέλθουν!”, λέει Βελγικό δικαστήριο

“Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού μπορούν να επανέλθουν!”, λέει Βελγικό δικαστήριο

0

Ο νόμος που ψήφισε το Βέλγιο για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι συνταγματικός και θα μπορούσε «να χρησιμεύσει ως νομική βάση σε περίπτωση πιθανών μελλοντικών πανδημιών», αποφάνθηκε το Βελγικό Συνταγματικό Δικαστήριο. To σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει το politico.

Ο λεγόμενος νόμος για τις πανδημίες, που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2021, επιτρέπει στην κυβέρνηση να θεσπίσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση «επιδημίας», δηλαδή όταν μια μολυσματική ασθένεια είναι πιθανό να επηρεάσει μεγάλο αριθμό ατόμων εντός της χώρας μέχρι το σημείο, για παράδειγμα, της υπερφόρτωσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων κλειδώματος που έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όπως ο περιορισμός της εισόδου στη χώρα, ο περιορισμός της ελευθερίας συνάθροισης και το κλείσιμο ορισμένων δημόσιων χώρων διατηρώντας παράλληλα ανοιχτές βασικές υπηρεσίες. Μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να κηρυχθεί μόνο για τρεις μήνες, μετά τους οποίους η κυβέρνηση πρέπει να επανεκτιμήσει την κατάσταση της δημόσιας υγείας στη χώρα.

«Έχουμε προετοιμάσει διεξοδικά το μέλλον και, σε περίπτωση νέων πανδημιών, θα είμαστε έτοιμοι, ακόμα κι αν προφανώς ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να το εφαρμόσουμε ξανά», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Ανελιές Βερλίντεν για την απόφαση. Τα αυστηρά μέτρα πάντως είχαν προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα καθώς χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments