Αρχική Επικαιρότητα Διάφορα ΣΥΡΙΖΑ: Ελλιπή τα μέτρα για τον αθλητισμό

ΣΥΡΙΖΑ: Ελλιπή τα μέτρα για τον αθλητισμό

0
Dodekanisos

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τις αντιρρήσεις του για τα μέτρα στήριξης της πολιτείας όσον αφορά τον αθλητισμό, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο αναφέρει τα ακόλουθα:

“Ο αθλητισμός ήρθε εξαρχής αντιμέτωπος με τις συνέπειες των μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Η Πολιτεία ενέταξε τους εργαζόμενους των αθλητικών φορέων στις ρυθμίσεις «στήριξης» αλλά, σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα αυτά είναι ελλιπή για την πραγματική στήριξη του Αθλητισμού. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαμορφωθείσα κατάσταση αποτελεί ευκαιρία, όχι απλά για την επανεκκίνηση του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και για την ουσιαστική αναδιοργάνωσή του. Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και προκειμένου να επανεκκινηθούν ορθά η οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα και η παροχή υπηρεσιών σωματικής άσκησης, πρέπει να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:

 Μέτρα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και στήριξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας (ιδιωτικά γυμναστήρια) και αθλητικά σωματεία.

Διανομή voucher στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και στους μακροχρόνια άνεργους, για άθληση της οικογένειας σε αθλητικά σωματεία και ιδιωτικά γυμναστήρια. Υλοποίηση προγράμματος μέσω ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ.

1. Για χρήση σε ιδιωτικά γυμναστήρια
190.000 δικαιούχοι voucher των 10 ευρώ/μήνα για εκγύμναση 2 ενηλίκων (ήτοι 380.000 άτομα) για 6 μήνες.
Κόστος 11.400.000 ευρώ
2. Για χρήση από ανήλικα προστατευόμενα παιδιά δικαιούχων του ΚΕΑ σε
αθλητικά σωματεία
130.000 ανήλικα παιδιά, voucher των 10 ευρώ/μήνα με διάρκεια 10 μήνες
Κόστος 13.000.000 ευρώ

 Συνολικό κόστος προγράμματος 24.400.000 ευρώ με σύνολο δικαιούχων 510.000 άτομα, ενώ, παράλληλα υποστηρίζονται πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας.
 Σύνολο ωφελούμενων ιδιωτικών γυμναστηρίων 1300, με αυτοαπασχολούμενους ή μισθωτούς γυμναστές περισσότερους από 3000 καθώς και διοικητικό προσωπικό περί τα 800 άτομα. Η ενίσχυση των μικρομεσαίων γυμναστηρίων μέσω των voucher (11.400.000) προσεγγίζει κατά μέσο όρο τα 730 ευρώ μηνιαίως.
 Σύνολο, δυνητικά, ωφελούμενων αθλητικών σωματείων 12.800, με περισσότερους από 25.000 απασχολούμενους γυμναστές – προπονητές. Για πρώτη φορά από το 2006 επανέρχεται η απευθείας ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Μέσω των voucher ένα ποσό 13.000.000 ευρώ θα διοχετευθεί απευθείας στα σωματεία, τα οποία κατά μέσο όρο θα λάβουν 1020 ευρώ.


 Μέτρα για τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία.

1. Άμεση έκδοση των τελικών πιστώσεων και έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης, που εκκρεμούν ΑΚΟΜΑ, προς τις Αθλητικές Ομοσπονδίες. Η ετήσια τακτική επιχορήγηση των 45 Αθλητικών Ομοσπονδιών ανέρχεται σε 18.000.000 ευρώ (κωδικός μεταβιβαστικών δαπανών της ΓΓΑ).
2. Οικονομική ενίσχυση με μεσοσταθμική άυξηση 10% επί της ετήσιας επιχορήγησης των Αθλητικών Ομοσπονδιών, για την κάλυψη των ζημιών, που υπέστησαν εξαιτίας της αναβολής ή/και ματαίωσης των διοργανώσεων, τον εκ νέου σχεδιασμό και την πραγματοποίηση του αγωνιστικού τους προγράμματος καθώς και την ενίσχυση των ενώσεων και των αθλητικών σωματείων, που τις απαρτίζουν κι έχουν πληγεί από την πλήρη αναστολή λειτουργίας κάθε δραστηριότητας τους.
Κόστος 1.800.000 ευρώ
3. Επιδότηση των θέσεων εργασίας προπονητών – γυμναστών των Αθλητικών Σωματείων για τρεις μήνες.
Προτείνεται η επιδότηση της θέσης εργασίας 10.000 γυμναστών προπονητών, απασχολούμενων στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας, οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τις κατα το νόμο προϋποθέσεις, ήτοι α) είναι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από την ΓΓΑ β) έχουν συνάψει νόμιμη σύμβαση εργασίας και γ) δεν εργάζονται στο δημόσιο τομέα, ώστε να έχουν άλλη πηγή εσόδων.
Τό ύψος της επιδότησης ανα θέση εργασίας επί τρίμηνο, δύναται να είναι 200 ή 300 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος ανέρχεται στα 6.000.000 ευρώ και στην δεύτερη στα 9.000.000 ευρώ.

 Μέτρα για την ενίσχυση των αθλητικών υποδομών
1. Στελέχωση των ιατρείων και κάλυψη των οργανικών κενών όλων των ειδικοτήτων των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, καθημερινής χρήσης από αθλητικά σωματεία και κοινό ελεύθερα αθλούμενων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τα οργανικά κενά στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα (Ν.Π.Δ.Δ), σήμερα, αφορούν σε 250 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων (ναυαγοσώστες, υγειονομικό προσωπικό, τεχνικό προσωπικό, φύλακες, εργαζομένους καθαριότητας, διοικητικούς υπαλλήλους κ.α).
Ετήσιο μισθολογικό κόστος 5.100.000 ευρώ

 ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Θέσπιση Διοικητικού Τέλους στα επαγγελματικά συμβόλαια για τη δημιουργία ενιαίου ταμείου υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Η θέσπιση κλιμακούμενου διοικητικού τέλους σε όλα τα επαγγελματικά συμβόλαια αθλητών και προπονητών, στα αθλήματα του ποδοσφαίρου, της καλαθοσφαίρισης και της πετοσφαίρισης, με επιβάρυνση των αθλητικών εταιρειών. Για τους συμβαλλόμενους αθλητές – προπονητές προερχόμενους από χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, το ποσό προσαυξάνεται κατα 5%.
Επιπλέον, πόρο του Ενιαίου Ταμείου δύνανται να αποτελέσουν τα διοικητικά πρόστιμα, που επιβάλλει ο εκάστοτε Υφυπουργός Αθλητισμού, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, για περιπτώσεις πράξεων βίας σε αθλητικούς χώρους και λοιπές παραβάσεις.
Τέλος, σε δεύτερο χρόνο, πόρο του Ταμείου δύναται να αποτελέσει η θέσπιση ποσοστού από τα έσοδα (προ φόρων) όλων των στοιχηματικών εταιρειών, που φορολογούνται στην Ελλάδα.
Το υπολογιζόμενο έσοδο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό προσεγγίζει τα 6.000.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης των 45 Αθλητικών Ομοσπονδιών ή στο 12% του συνολικού προϋπολογισμού που αφορά στον Αθλητισμό.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments