Αρχική Αθλητικά νέα Συνεχίζεται η κυριαρχία της Βραζιλίας στο Copa Libertadores

Συνεχίζεται η κυριαρχία της Βραζιλίας στο Copa Libertadores

0
Dodekanisos

Ο εφετινός τελικός του Copa Libertadores, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για σήμερα το βράδυ (27/11-22:00) στο «Estadio Centenario» του Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, μεταξύ Φλαμένγκο και Παλμέιρας, των τελευταίων δύο νικητών του αντίστοιχου Champions League της Νότιας Αμερικής, είναι για δεύτερη διαδοχική χρονιά αυστηρά Βραζιλιάνικη… υπόθεση.

Αρχικά τεχνικός της Παλμέιρας εξακολουθεί να είναι ο Αμπέλ Φερέιρα, ο Πορτογάλος πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ, ο οποίος οδήγησε πέρυσι τα «γουρούνια» στον τίτλο και στοχεύει να γίνει ο πρώτος που θα κατακτήσει δύο Libertadores στη σειρά, από τότε που ο Κάρλος Μπιάνκι το κατάφερε με την Μπόκα Τζούνιορς το 2001.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται ο Ρενάτο Γκαούτσο, ο προπονητής της Φλαμένγκο, την οποία ανέλαβε τον Ιούλιο μετά από μια εκπληκτική πενταετία στην Γκρέμιο. Την οποία είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του Copa Libertadores το 2017.

Διαθέτουν εξαιρετικές προσωπικότητες, αλλά φτάνουν στον τελικό υπό διαφορετικές συνθήκες

Η ομάδα του Φερέιρα δεν έχει νικήσει σε κανέναν από τους τελευταίους τέσσερις αγώνες της. Όμως ο Πορτογάλος εξακολουθεί να θεωρείται σύμβολο στον σύλλογο, σε μεγάλο βαθμό για την περσινή κατάκτηση του Libertadores, τον δεύτερο θρίαμβο της στην κορυφαία διοργάνωση και πρώτο από το 1999.

Μολονότι βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της Παλμέιρας μόνο 13 μήνες, είναι ο δεύτερος μακροβιότερος προπονητής στην πρώτη κατηγορία της Βραζιλίας.
 
«Κατέκτησε το Libertadores πέρυσι και είναι σε άλλον έναν τελικό Libertadores» είπε ο Ρενάτο για τον αντίπαλό του. «Λίγοι προπονητές έχουν καταφέρει να κάνουν αυτό που έκανε. Δεν είναι εύκολο να έρθεις στη Βραζιλία και να κατακτήσεις τους τίτλους που κέρδισε» πρόσθεσε ο τεχνικός της Φλαμένγκο, ο οποίος έχει πανηγυρίσει το τρόπαιο τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.

Ωστόσο, δέχεται έντονη κριτική από τους φιλάθλους της ομάδας του για τις επιλογές του. Καθώς και για το γεγονός ότι δεν πανηγυρίζει τα γκολ με αρκετό ενθουσιασμό, ακόμη και για το ότι μιλάει με παίκτες της αντίπαλης ομάδας κατά τη διάρκεια των αγώνων.

«Οι φίλαθλοι της Φλαμένγκο είναι πολύ απαιτητικοί και μερικές φορές oι απαιτήσεις τους ξεπερνούν το σκορ» είπε ο Ρονάλντο, ο πρώην επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης και της Εθνικής Βραζιλίας, ο οποίος είναι και ο ίδιος υποστηρικτής της Φλαμένγκο. Επιπλέον το «φαινόμενο» προσθέτει: «Στις καλύτερες συνθήκες ένας προπονητής χρειάζεται χρόνο για να εφαρμόσει τις ιδέες του. Ο Ρενάτο τα πάει πολύ καλά».

Ο αγώνας θα είναι ο 88ος για την Παλμέιρας φέτος και ο 83ος της Φλαμένγκο, με τους δύο συλλόγους της Βραζιλίας να έχουν κι άλλα παιχνίδια να δώσουν πριν τελειώσει η σεζόν τον Δεκέμβριο.

Το φθηνότερο εισιτήριο κοστίζει περίπου 200 δολάρια, όσο ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός στη Βραζιλία! Η τιμή αυτή είναι υπερδιπλάσια του φθηνότερου εισιτηρίου για τον τελικό του Champions League.

«Τρίζουν» οι καρέκλες των δύο προπονητών και όποιος χάσει… «χάνεται»

Για τους προπονητές, ακόμη και η παρουσία στον τελικό μπορεί να μην είναι αρκετή για να τους κρατήσει στη… θέση τους, σύμφωνα με τον Τοστάο, τον νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 που είναι τώρα αρθρογράφος στη Βραζιλία. «Εάν η Φλαμένγκο είναι πρωταθλήτρια, θα χαιρετιστεί περισσότερο από όλα για την ατομική ποιότητά της, αλλά και για τον Ρενάτο» έγραψε ο Τοστάο. «Αν η Παλμέιρας κατακτήσει τον τίτλο, θα πουν ότι ο Αμπέλ Φερέιρα είναι μεγάλος προπονητής. Και οι δύο, όμως, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να απολυθούν αν χάσουν».

Το Copa Libertadores είναι μια διοργάνωση που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Αρκεί κάποιος να  κοιτάξει πίσω στον τελικό του 2018 μεταξύ της Ρίβερ Πλέιτ και της Μπόκα Τζούνιορς.

Ο αγώνας ρεβάνς στον «εμφύλιο» της Αργεντινής χρειάστηκε να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα της Ισπανίας και το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», μετά την επίθεση στο πούλμαν της Μπόκα από οπαδούς της Ρίβερ καθ’ οδόν προς το «Μονουμεντάλ» για το δεύτερο παιχνίδι.

Επικρατεί απόλυτη ισορροπία στις τελευταίες μεταξύ τους 45 αναμετρήσεις, καθώς καθεμία μετράει από 15 νίκες, ενώ 15 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

Επιπροσθέτως, η Παλμέιρας δεν έχει καταφέρει να νικήσει σε κανένα από τα τελευταία εννέα παιχνίδια της εναντίον της Φλαμένγκο, που βρίσκεται επί του παρόντος σε ένα αήττητο σερί εννέα αγώνων, με την ισοπαλία της Τρίτης με την Γκρέμιο να σταματάει το σερί τεσσάρων νικών.

Χωρίς προβλήματα απουσιών η Παλμέιρας, τιμωρημένος ο αμυντικός της Φλαμένγκο, Λέο Περέιρα.

Τέταρτος Βραζιλιάνικος «εμφύλιος» στην ιστορία της διοργάνωσης

Τέλος, ο τίτλος θα παραμείνει στη Βραζιλία καθώς κάτοχος του τροπαίου είναι η Παλμέιρας. Αυτός είναι ο τέταρτος βραζιλιάνικος «εμφύλιος» στο Libertadores συνολικά στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο πρώτος ήταν το 2005 ανάμεσα σε Σάο Πάουλo και Ατλέτικο Παραναένσε (1-1, 4-0), ο δεύτερος το 2006 μεταξύ Ιντερνασιονάλ και Σάο Πάουλο (2-1, 2-2) και ο τρίτος το 2020 όταν η Παλμέιρας επιβλήθηκε 1-0 της Σάντος με γκολ του Breno στο 90+9!. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments