Αρχική Videos Στο “στόχαστρο” του Ελεγκτικού Συνεδρίου η Φον Ντερ Λάϊεν

Στο “στόχαστρο” του Ελεγκτικού Συνεδρίου η Φον Ντερ Λάϊεν

0

Στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν μπει οι λεπτομέρειες που αφορούν στον προσωπικό ρόλο που είχε η πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν στην διαπραγμάτευση με την Pfizer σχετικά με το μεγαλύτερο συμβόλαιο εμβολίων στην ΕΕ, όπως γράφει σε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του το Politico. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε έκθεση, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αρνείται να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η εποπτική αρχή του προϋπολογισμού διαπίστωσε ότι η επικεφαλής της ΕΕ απέρριψε το υπάρχον εγχειρίδιο κανόνων για να καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία με την πολυεθνική των ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή σύμβασης για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού τον Μάιο του 2021. Για όλα τα άλλα εμβόλια και τις συμφωνίες που έγιναν από την ΕΕ μεταξύ 2020 και 2021, μια κοινή ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους από την Επιτροπή και επτά χώρες μέλη διεξήγαγε διερευνητικές συνομιλίες. Το αποτέλεσμα μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε ένα διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από εκπροσώπους και των 27 κρατών μελών της ΕΕ που το υπέγραψαν.

Ωστόσο, αυτή η καθιερωμένη διαδικασία δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση της μεγαλύτερης σύμβασης της ΕΕ, λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αντίθετα, η ίδια η von der Leyen διεξήγαγε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση τον Μάρτιο και παρουσίασε τα αποτελέσματα στο διοικητικό συμβούλιο τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, μια προγραμματισμένη συνάντηση επιστημονικών συμβούλων, που οργανώθηκε για να συζητηθεί η στρατηγική εμβολίων της ΕΕ για το 2022, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments