Αρχική Εκδηλώσεις Στο κτίριο του Ελληνικού Προξενείου επί Ιταλοκρατίας, τα εγκαίνια της έκθεσης για...

Στο κτίριο του Ελληνικού Προξενείου επί Ιταλοκρατίας, τα εγκαίνια της έκθεσης για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

0
Dodekanisos

Στην διάρκεια συνεργασίας που είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος , με τον τ. Βουλευτή Δωδεκανήσου – Υπουργό, Αριστοτέλη Παυλίδη, οριστικοποιήθηκε η οργάνωση της έκθεσης «Μακρά Πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση», η οποία θα πραγματοποιηθεί την 28η Οκτωβρίου, στο ιστορικό κτίριο του Προξενείου της Ελλάδα επί Ιταλοκρατίας, στο πλαίσιο του εορτασμού του 2017 ως Έτους Δωδεκανήσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παλαιό Προξενείο (οικεία της οικογένειας Σάββα Παυλίδη επί της οδού Ι. Καζούλη 8, στην πόλη της Ρόδου) έπαψε να λειτουργεί στις 28 Οκτωβρίου 1940, ημέρα κήρυξης του Ελληνο-ιταλικού πολέμου. Στις 28 Οκτωβρίου 2017, συμπληρώνονται ακριβώς 77 χρόνια από την ανάκληση του τελευταίου Προξένου της Ελλάδας, που εσήμανε και το κλείσιμο του Προξενείου.

Ταυτοχρόνως, συμπληρώνονται ακριβώς 70 χρόνια από την ημερομηνία προσάρτησης της Δωδεκανήσου, που εσήμανε και την έναρξη της πορείας προς την Ενσωμάτωσή της στο εθνικό κορμό.

Το υλικό που θα εκτεθεί στο ανακαινισμένο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Παλαιό Προξενείο, έχει συγκεντρωθεί πολύ προσεκτικά από το Ίδρυμα της Βουλής, τον Δήμο Ρόδου, τον Δήμο Κω, το Παράρτημα Ρόδου των Γενικών Αρχείων του Κράτους και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου, αμέσως μετά την παρέλαση.

Της σημερινής συνάντησης, είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη προς τον Περιφερειάρχη, όπου ο τ. υπουργός επεσήμανε την καταλληλότητα του Παλαιού Ελληνικού Προξενείου, αλλά και την χρονική συγκυρία διεξαγωγής της έκθεσης στον συγκεκριμένο χώρο, στενά συνδεδεμένο με τα ιστορικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Της οριστικοποίησης του χώρου, ακολούθησε επιστολή του Περιφερειάρχη προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση. Δεδομένου ότι η ανακήρυξη του 2017 ως Έτους Δωδεκανήσου έγινε με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Χατζημάρκος ζητά από την Πρόεδρο της Βουλής να εξετάσει θετικά την πρόταση ώστε η Βουλή των Ελλήνων να θέσει υπό την αιγίδα της την έκθεση των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Ταυτοχρόνως, απευθύνει πρόσκληση στον κ. Βούτση να έρθει στη Ρόδο και να εγκαινιάσει την έκθεση που θα λάβει χώρα στο ιστορικό κτίριο.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments