Αρχική Videos Στην Κω οι 400 μετανάστες που εντοπίστηκαν ανοιχτά της Κρήτης

Στην Κω οι 400 μετανάστες που εντοπίστηκαν ανοιχτά της Κρήτης

0
Dodekanisos

Στο νησί της Κω ξημερώματα έφτασαν οι μετανάστες, οι οποίοι είχαν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Οι μετανάστες στην πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί και Πακιστανοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kosnews24.gr, το φορτηγό πλοίο βρισκόταν έξω από την Κω (κοντά στην Καρδάμαινα) από το απόγευμα του Σαββάτου. Τις πρώτες πρωινές ώρες αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Κω. Κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης των Αρχών οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο KYT (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο Πυλί! Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση, σύμφωνα με το newsbomb.gr.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης μετά τη μεταφορά των μεταναστών στο ΚΥΤ δήλωσε: «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν (σ.σ. εννοεί την Τουρκία) για τις υποχρεώσεις τους. Θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΚΥΤ που εργάστηκε άοκνα κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Το χρονικό της υπόθεσης

Φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας, έπλεε ακυβέρνητο ανοικτά της Ιεράπετρας, με επιβαίνοντες περίπου 400 μετανάστες κάλεσε το 112 ζητώντας βοήθεια. Στο σημείο έσπευσε σκάφος του Λιμενικού, όπου προσέδεσε το πλοίο. Όμως, παραμένοντας στη θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, από το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιούνταν διαβουλεύσεις για το πού θα διανυκτερεύσουν οι 400 μετανάστες. Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις για να επιστρέψει το πλοίο στην Τουρκία μαζί με τους μετανάστες. Εκεί από όπου απέπλευσε.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος υπέβαλε αίτημα, σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στην Άγκυρα. Ούτως ώστε να παραλάβει πίσω τους μετανάστες. Όπως υποχρεούται να κάνει σύμφωνα με βάση την ευρωπαϊκή σύμβαση που έχει υπογράψει.

Την ίδια στιγμή, υπήρξε επικοινωνία με την Frontex και την Κομισιόν και έγινε σαφές ότι η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο. Αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες. Και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες.

Ο θάλαμος επιχειρήσεων της τουρκικής ακτοφυλακής απάντησε αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή του πλοίου στην Τουρκία, επικαλούμενο τις διεθνείς συνθήκες για την έρευνα και διάσωση που ορίζουν ότι το πλοίο πρέπει να οδηγηθεί στο κοντινότερο ασφαλές λιμάνι.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων, το υπό τουρκική σημαία πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη, αν και οι ελληνικές αρχές θεωρούν ως πιθανότερο λιμάνι απόπλου το Κας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments