Αρχική Επικαιρότητα Στελέχη της AstraZeneca έχουν επιφυλάξεις για την τρίτη ενισχυτική δόση!

Στελέχη της AstraZeneca έχουν επιφυλάξεις για την τρίτη ενισχυτική δόση!

0
Dodekanisos

Αξιωματούχοι της AstraZeneca εκφράζουν επιφυλάξεις για την τρίτη δόση! Ο λόγος για τον διευθύνων σύμβουλο, Pascal Soriot και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο (της βιοφαρμακευτικής, έρευνας και ανάπτυξης) Mene Pangalos. Με άρθρο τους στην Telegraph, επεσήμαναν πως «δεν γνωρίζουμε ακόμα αν αυτή η τρίτη δόση είναι κλινικά απαραίτητη». Πρόσθεσαν επίσης πως το να δοθεί γρήγορα μια τρίτη δόση, θα στερήσει τη δυνατότητα από τους επιστήμονες να έχουν δεδομένα για το πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια.

Και οι δυο λένε ότι «δίνοντας στους πιο ευάλωτους, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν δημιουργήσει πλήρη ανοσολογική απάντηση από τις δύο πρώτες, η συμπληρωματική δόση είναι “λογική”. Όμως, κάθε απόφαση να δοθεί μια επιπλέον δόση σε μεγάλες περιοχές του πληθυσμού για την επέκταση της προστασίας τους από τα δύο πρώτα, πρέπει να βασίζεται σε κλινικά δεδομένα».

Αυτά τα δεδομένα, από διάφορες πηγές, θα δείξουν πώς διατηρείται η προστασία από τα εμβόλια έξι μήνες από την έναρξη της δεύτερης χορήγησης δόσεων.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη μελέτη θα δείξει πώς η ανάμειξη εμβολίων μπορεί να βοηθήσει. «Το να κινηθούμε πολύ γρήγορα για να ενισχύσουμε ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό θα μας στερήσει αυτές τις γνώσεις. Aφήνοντας αυτή τη σημαντική απόφαση να βασιστεί σε περιορισμένα δεδομένα», γράφουν οι κ. Soriot και Mene και προσθέτουν:

«Δεν γνωρίζουμε τι μίγμα αντισωμάτων και Τ-κυττάρων χρειάζονται για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Oι λεγόμενοι συσχετισμοί προστασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε το βάρος των κλινικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την πραγματική χρήση. Πριν μπορέσουμε να λάβουμε τεκμηριωμένη απόφαση για μια τρίτη δόση».

Ένας από τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca επέκρινε επίσης το σχέδιο για ενισχυτικές δόσεις. Αλλά ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ προέτρεψε την κυβέρνηση να ξεκινήσει τις επιπλέον δόσεις, όπως το Ισραήλ, χωρίς να περιμένει την τελική απόφαση της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI).

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments