Αρχική Αθλητικά νέα Serie A: Καταργούνται οι πράσινες εμφανίσεις από το 2022-23

Serie A: Καταργούνται οι πράσινες εμφανίσεις από το 2022-23 [pic]

0
Dodekanisos

H Serie A αποφάσισε να καταργήσει την χρήση των πράσινων εμφανίσεων στους συλλόγους της από την σεζόν 2022-2023 και έπειτα. 

Το ποδόσφαιρο αλλάζει και συνεχίζει να εξελίσσεται. Η διοργανώτρια αρχή της Serie A αποφάσισε να καταργήσει τις πράσινες φανέλες από την σεζόν 2022/23 και μετά. Εξαίρεση θα αποτελούν οι εμφανίσεις των τερματοφυλάκων. 

Το ποδόσφαιρο θα γίνει «φιλικότερο» στους θεατές

Συγκεκριμένα, η εξήγηση αφορά τηλεοπτικούς λόγους και πάρθηκε για χάρη των τηλεθεατών. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Serie A οι πράσινες εμφανίσεις δημιουργούν προβλήματα σε άτομα με αχρωματοψία, που παρακολουθούν από την τηλεόραση μία αναμέτρηση. 

Ο τρόπος που το τηλεοπτικό ποδόσφαιρο θα γίνει «φιλικότερο» σε άτομα με αχρωματοψία, ήταν θέμα που απασχόλησε την FIFA το τελευταίο διάστημα. 

Τι θα συμβεί με ιστορικά «πράσινους» συλλόγους;

Κάπου εδώ φυσικά θα δημιουργηθεί ζήτημα του τι μέλλει γενέσθαι με συλλόγους, που είναι ιστορικά συνδεδεμένοι με το πράσινο χρώμα. Καλή ώρα η Σασουόλο. Η λογική λέει ότι αυτοί οι σύλλογοι δεν θα αναγκαστούν να αναπροσαρμοστούν. Βέβαια η Σασουόλο διαθέτει στην φανέλα της και κάθετες μαύρες ρίγες. 
 
Η εντός έδρας περσινή εμφάνιση της Σασουόλο. Πηγή: footballfashion.org
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνουν «αναγκαστικοί» συνδυασμοί χρωμάτων. Δηλαδή θα επιτραπεί στις ομάδες να συνδυάσουν το πράσινο χρώμα με ένα υποχρεωτικό ελάχιστο ποσοστό άλλου (λευκού, μπλε, μαύρου κοκ). Χρώματα δηλαδή που δεν θα καθιστούν προβλήματα στη θέαση από έναν φίλαθλο με αχρωματοψία.

Το φαινόμενο της αχρωματοψίας δεν είναι ασήμαντο

Αξίζει να σημειωθεί, πως το φαινόμενο της αχρωματοψίας δεν είναι ασήμαντο. Τουλάχιστον στον ανδρικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του colourblindawareness.com, 1/12 άνδρες, δηλαδή περίπου το 8% του ανδρικού πληθυσμού έχει σε έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό πρόβλημα αχρωματοψίας. Το συχνότερο φαινόμενο διακρίνεται στα πράσινα και κόκκινα χρώματα.

Η περίπτωση του Τόμας Ντιλέινι

Τρανό παράδειγμα ο Τόμας Ντιλέινι. Ο Διεθνής ποδοσφαιριστής με την φανέλα της Δανίας αποκάλυψε σχετικά πρόσφατα πως έχει αχρωματοψία. Γεγονός που τον δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό στα γήπεδα να ξεχωρίσει συμπαίκτες και αντιπάλους. 
 
Εν κατακλείδι, η ανακοίνωση αυτή ήρθε νωρίτερα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις ομάδες να προετοιμαστούν για τη νέα σεζόν.
 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments