Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Self test: εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι

Self test: εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι

0
Φωτογραφία από Rodrigo Salomón Cañas από το Pixabay
Dodekanisos

Ρεπορτάζ: Πανος Καμουτσής

Υποχρεωτικά τεστ 2 φορές την εβδομάδα

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τομείς του Τουρισμού (Ξενοδοχεία, Ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες Ξεναγών, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίαση, κ.ά.) θα υποβάλλονται σε έλεγχο με αυτοδιαγνωστικό test 2 φορές την εβδομάδα, με δαπάνη της Πολιτείας για το πρώτο test και με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης για το δεύτερο. Υπενθυμίζεται ότι με την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 10197/10.6.2021), που δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2021 (ΦΕΚ 2504 Β/2021), είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) ή rapid test και όχι μόνο rapid test στο σύνολο του προσωπικού του καταλύματος από επαγγελματία υγείας ή τον ιατρό εργασίας.

Εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επεσήμανε, ότι εξαίρεση θα αποτελούν οι εμβολιασμένοι. Έτσι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. Αυτό θα μικρύνει τον φόρτο στα φαρμακεία, κάτι για το οποίο αντιδρούν οι φαρμακοποιοί. Όμως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στα social από μέλη σωματείων εργαζομένων.  

Δωρεάν self test τον Ιούλιο

“Θα συνεχιστεί η δωρεάν διανομή self tests, σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού” ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Self tests θα διατίθενται σε δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, σε εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό, αλλά και τους νέους.

Τι ζητάνε οι φαρμακοποιοί

Οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να χορηγούνται εφάπαξ στους δικαιούχους κάθε μήνα, δηλαδή και τα τέσσερα μαζί. Παράλληλα τονίζουν ότι μέχρι τις 16 Ιουνίου, 10.349 φαρμακεία έχουν διαθέσει 29.936.721 self test σε πολίτες, ενώ 102 φαρμακαποθήκες έχουν διεκπεραιώσει 236.878 αποστολές τεστ. Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι φαρμακοποιοί θα συνέχιζαν τη διάθεση των self test αλλά αναμένεται να υπογράφει η επέκταση της σχετικής σύμβασης με την κυβέρνηση για δυο ακόμα μήνες. Πάντως τη συνέχεια, με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επανεξεταστεί η συνέχιση ή όχι του μέτρου.

Για τη δωρεάν διάθεση των self test αποφασίζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί, μετά την πρόταση του υπουργείου Υγείας για παράταση της διάθεσης για ακόμη δύο ή τρεις μήνες.

Αρνητική στάση κρατούν στην Αττική και Αχαΐα

Εντούτοις, σταθεροί στη θέση τους να μην συνεχίσουν τη διανομή εμφανίζονται οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Αττικής και της Αχαΐας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσα φαρμακεία επιθυμούν θα μπορούν να χορηγούν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ στους δικαιούχους.

Αντιδράσεις από εργαζόμενους

Το γεγονός πως όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν θα καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος των διαγνωστικών τεστ έγινε δεκτό στα social media με ανάμικτα συναισθήματα. Αρκετοί εκφράζουν την άποψη πως δέχονται πιέσεις να εμβολιαστούν ενώ άλλοι φτάνουν μέχρι το σημείο να προτιμούν να μην εργαστούν. Άλλοι πάλι εκφράζουν την άποψη πως οι ξενοδόχοι θα έπρεπε να καλύψουν το κόστος των διαγνωστικών τεστ. Τέλος αρκετοί απλά λένε ότι η διαδικασία δήλωσης αποτελέσματος και η βεβαίωση είναι πια αστείο, αφού ο καθένας μπορεί απλά να μην κάνει το τεστ και να δηλώνει αρνητικό αποτέλεσμα. Αν και κάτι τέτοιο είναι ανεύθυνό πολλοί κάνουν λόγο για αναγκαίο κακό αφού η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να κάνουν διαφορετικά.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments