Αρχική Uncategorized Σε απόγνωση οι δανειολήπτες

Σε απόγνωση οι δανειολήπτες

0
Dodekanisos

Η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας προκαλούν πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Πλέον παρατηρείται πραγματική αδυναμία των ιδιωτών και των επιχειρηματιών να πληρώσουν τα χρέη τους. Οι καταβολές των δόσεων των δανείων στις τράπεζες γίνονται συνεχώς με μεγαλύτερη καθυστέρηση.  Λόγω της κατάστασης αυτής όλο και περισσότερες τράπεζες καλούν τους πελάτες τους για νέους διακανονισμούς των δανείων τους.
Το τελευταίο διάστημα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην περιοχή μας ασχολούνται σχεδόν αποκλεισιτκά με τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου οι δανειολήπτες δεν έχουν πληρώσει δόσεις άνω και των έξι μηνών. Σε συνεννόηση με τις τράπεζες, οι ιδιώτες και επιχειρηματίες συμφωνούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι δύσκολοι και ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την επαναπρόσληψη των εποχικά απασχολούμενων. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τραπεζικούς κύκλους, αναμένεται να δοθούν τα 5,5 δισ. όπως εγγυήθηκε η κυβέρνηση, ώστε στη συνέχεια να χορηγούνται δάνεια, για να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Ακόμη όμως, δεν έχουν ανοίξει οι στρόφιγγες, καθώς οι τράπεζες ζητούν εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείων. Εγκρίνονται δάνεια μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις με προσημειώσεις ακινήτων ή με τη δέσμεση καταθέσεων των υποψήφιων δανειοληπτών. Η ζήτηση για τα καταναλωτικά, τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια δεν έχει σταματήσει. Σπάνια όμως εγκρίνονται πλέον τα αιτήματα. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί, ότι έχει μειωθεί πάρα πολύ ο αριθμός των ακξάλυπτων επιταγών το 2010, κάτι βέβαια που οφείλεται στην έκδοση λιγότερων καρνέ, ακριβώς λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.

πηγή: www.proodos.net

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments