Αρχική Επικαιρότητα Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι των φροντιστηρίων

Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι των φροντιστηρίων

0
Dodekanisos

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης λόγω της ολιγωρίας από πλευράς κυβέρνησης όσον αφορά στον τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας για όλους τους τομείς της κοινωνίας και της εργασίας. Ακολουθούν σχετικές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας τόσο από τον Σύλλογο των εργαζομένων στα φροντιστήρια καθηγητών (ΣΕΦΚ) όσο και από την Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ)

Η ανακοίνωση του ΣΕΦΚ- ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκτίναξη των κρουσμάτων, τις τελευταίες μέρες, και η ακόμα μεγαλύτερη αναμενόμενη αύξηση έχει φέρει την κοινωνία σε πανικό . Είναι σαφές πια ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να δημιουργήσουν φραγμό στη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων. Τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη από την Πέμπτη αφορούν, σε ένα μεγάλο μέρος ιδιωτικούς χώρους και επιχειρήσεις, ωστόσο για το επικείμενο άνοιγμα των φροντιστηρίων και των υπόλοιπων χώρων ιδιωτικής εκπαίδευσης στις 3 Γενάρη ούτε λέξη!

Οι χώροι των φροντιστηρίων, κατεξοχήν υγειονομικές «βόμβες», ήδη από το προηγούμενο διάστημα με απόκρυψη κρουσμάτων, συνωστισμό μέσα και έξω από τις αίθουσες, μετατρέπονται τώρα σε «βόμβες» μεγατόνων: με άνοιγμα 3 μόλις ημέρες μετά το ρεβεγιόν, ενώ τα σχολεία θεωρητικά ανοίγουν μία βδομάδα μετά, είναι σαφές ότι τα φροντιστήρια θα αποτελέσουν για τους μαθητές χώρο που θα κολλήσουν, πριν καλά-καλά εμφανιστούν τα συμπτώματα στους νοσήσαντες!

Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών, καθώς δεν υπάρχει ορισμένο κάποιο ποσοστό κλεισίματος τμημάτων ή υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης σε περίπτωση μαζικής νόσησης.

Οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι αφημένοι στο έλεος της πανδημίας, μαζί με τους μαθητές!

  • Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να παραταθεί το άνοιγμα των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης, μέχρι να ανοίξουν με ασφάλεια και οι δημόσιες δομές -μέχρι τότε οι εργαζόμενοι να πληρωθούν κανονικά να μην χαθεί ούτε μία μέρα από την άδειά τους.
  • Να γίνουν με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας μοριακά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους πριν το άνοιγμα των δομών.
  • Να γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους πριν το άνοιγμα και τακτικές απολυμάνσεις. Ταυτόχρονα, να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός σε μαθητές και εργαζόμενους (μάσκες υψηλής προστασίας, τακτικοί μοριακοί έλεγχοι).
  • Σε περίπτωση νόσησης να χορηγηθεί άδεια στον εργαζόμενο με πλήρεις αποδοχές μέχρι την πλήρη ανάρρωση και στη συνέχεια να διενεργηθεί δωρεάν μοριακός έλεγχος για την επιστροφή στο χώρο εργασίας.     

ΟΙΕΛΕ: Το άνοιγμα των σχολείων χωρίς σχέδιο αποτελεί υγειονομικό κίνδυνο

«Η ΟΙΕΛΕ καταθέτει την έντονη ανησυχία της για το άνοιγμα, την ερχόμενη Δευτέρα 3/1, των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών με την πανδημία να μαίνεται και με τους ελέγχους της πολιτείας να είναι ανεπαρκείς.

Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα.

Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας.

Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν, ακόμη και ανώνυμα, περιστατικά παραβιάσεων των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στα Φροντιστήρια, στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αλλά και στα Κέντρα Μελέτης στο mail oieleomospondia@gmail.com.»

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments