Σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκυ; Συνελήφθη Πολωνός

0
Dodekanisos

Ένας άνδρας που θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε σε σχέδιο για τη δολοφονία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνελήφθη στην Πολωνία, δήλωσαν οι Πολωνοί και Ουκρανοί εισαγγελείς την Πέμπτη. Αναφέρουν μάλιστα ότι ενεργούσε για λογαριασμό των Ρωσικών πληροφοριών. Ο Πολωνός υπήκοος, χαρακτηρίζεται ύποπτος καθώς φέρεται να παρείχε πληροφορίες στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία και «βοηθούσε τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις να σχεδιάσουν μια πιθανή απόπειρα δολοφονίας» κατά του Zelensky, ανέφεραν οι Πολωνοί εισαγγελείς.

Ανέφεραν επίσης ότι ο ύποπτος είχε δηλώσει ότι ήταν «έτοιμος να ενεργήσει για λογαριασμό των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είχε επαφή με Ρώσους πολίτες που εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία». Οι Ουκρανοί εισαγγελείς είχαν ενημερώσει την Πολωνία για τις δραστηριότητες, οι οποίες τους επέτρεψαν να συγκεντρώσουν «ουσιώδη στοιχεία» εναντίον του υπόπτου, προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Andriy Kostin είπε ότι ο ύποπτος είχε επιφορτιστεί να «συλλέξει και να διαβιβάσει στο επιτιθέμενο κράτος πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια σε αεροδρόμιο Rzeszow-Jasionka» στη νοτιοανατολική Πολωνία. Ο Ζελένσκι περνά συχνά από το αεροδρόμιο στα ταξίδια του στο εξωτερικό. Χρησιμοποιείται επίσης από ξένους αξιωματούχους και κονβόι βοήθειας που κατευθύνονται προς την Ουκρανία.

Ο ύποπτος βρίσκεται υπό κράτηση εν αναμονή δικαστικών διαδικασιών, ανέφεραν οι εισαγγελείς των δύο χωρών. «Αυτή η υπόθεση υπογραμμίζει την επίμονη απειλή που θέτει η Ρωσία όχι μόνο για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς αλλά για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο», έγραψε ο Κόστιν στο X, το πρώην Twitter.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments