Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ρύθμιση εξόφλησης χρεών της πανδημίας και ακατάσχετος λογαριασμός

Ρύθμιση εξόφλησης χρεών της πανδημίας και ακατάσχετος λογαριασμός

0
πηγή φωτογραφίας: insuranceworld.gr
πηγή φωτογραφίας: insuranceworld.gr
Dodekanisos

Την ευκαιρία να ανακτήσουν τον έλεγχο του τραπεζικού τους λογαριασμού θα έχουν συνεπείς οφειλέτες της Εφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών, ταυτόχρονα με τη νέα ρύθμιση εξόφλησης των χρεών της πανδημίας σχεδιάζει να ενεργοποιήσει τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό, ένα μέτρο που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ανάσχεση μίας νέας γενιάς «κόκκινων» οφειλών στην Εφορία.

 

Αύξηση του ακατάσχετου ορίου για συνεπείς οφειλέτες

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος καθυστερούμενων ή “κόκκινων” οφειλών προς την Εφορία, δεδομένης και τις δυσκολίας που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ως συνέπεια της κρίσης που έφερε η πανδημία στη χώρα. 

Έτσι οι φορολογικές αρχές της χώρας σχεδιάζουν την ενεργοποίηση ενός προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού για συνεπείς οφειλέτες που έχουν κάνει ρύθμιση και είναι ενήμεροι με τις πληρωμές της. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το μέτρο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022 και αναμένεται να βοηθήσει τους συνεπείς οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ταυτόχρονα δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο, σε όσους έχουν κάνει ρύθμιση, να συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την Εφορία. Έτσι σταδιακά οι οφειλέτες θα έχουν ξανά τον έλεγχο των λογαριασμών τους, που λόγω χρεών είναι δεσμευμένοι.

Πως θα αυξάνεται το ακατάσχετο όριο

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το όριο των 1.250 ευρώ που ισχύει σήμερα θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2019 και ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2020, κατί που όμως αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Για να δικαιούνται το αυξημένο ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, οι πολίτες με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

 1. να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δυο δόσεων.
 2. να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.
 3. να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

Όπως συμβαίνει με όλες τις ρυθμίσεις σε περίπτωση μη καταβολής μιας δόσης το δικαίωμα σε αυξημένο όριο στο ακατάσχετο του δηλωμένου λογαριασμού χάνεται.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών το προοδευτικά ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται ως εξής:

 • Ο φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
 • Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.
 • Αν η δόση ή οι δόσεις στο βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μια ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.
 • Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται, ο συντελεστής αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ (500Χ3,8).
 • Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο όριο πριν ο λογαριασμός ξεμπλοκάρει εντελώς, το ακατάσχετο όριο θα φθάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.
 • Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων, (πάγια ρύθμιση, ρύθμιση 120 δόσεων) το «βήμα» για την αύξηση του πολλαπλασιαστή ο οποίος θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.
 • Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για ένα μήνα.
 • Αν ο φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments